İngiltere'de 27 yılın en yüksek faiz artışı

ABD'den sonra İngiltere ekonomisi de zor günler geçiriyor. Ülkede yükselen enflasyonun baskılanması için faiz artışına gidildi. İngiltere Merkez Bankası politika faizini 50 baz puan artışla yüzde 1,75'e çıkardı. İngiltere Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey'den ekonomide durgunluk uyarısı yaptı.

Ekonomide zor günler geçiren ülkeler arasına ABD'den sonra İngiltere de eklendi. İngiltere için resesyon yani durgunluk uyarısı yapıldı.

İngiltere yükselen enflasyonunu baskılamak için faiz artışına gitti. İngiltere Merkez Bankası, faizi 50 baz puan artırarak yüzde 1,75'e çıkardı.

Böylece ülkede 27 yılın en yüksek faiz artışın görüldü.

Banka, yükselen enflasyonun baskısı altındaki ülke ekonomisinin bir yıldan uzun sürecek bir küçülmeye gideceği uyarısında bulundu.

Merkez Bankası üyeleri, gerekmesi halinde benzer oranda faiz artışlarının önümüzdeki toplantılarda da gündeme gelebileceği sinyalini verdi.

Bu karar, yetkililerin İngiltere’de ekonomideki küçülmenin dördüncü çeyrekte başlayacağını ve gelecek yıl boyunca süreceğini tahmin ettiği bir dönemde geldi. Bu, gerçekleşmesi halinde, finansal krizden bu yana görülen en uzun daralma olacak.

Merkez Bankası ayrıca, gaz fiyatlarındaki artış nedeniyle ekim ayında enflasyonun tepe yapacağı öngörülen seviyeyi yüzde 13,3’e yükseltti ve fiyat artışlarının 2023 boyunca yüksek kalacağı konusunda uyardı.

Karardan sonra açıklama yapan İngiltere Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey, durgunluk uyarısı yaparak, gelecek toplantılar için tüm seçeneklerin masada olduğunu belirtti.

# abd # ingiltere # faiz # Merkez Bankası # enflasyon # İngiltere Merkez Bankası