6'lı masada aday yok kriz çok

ABD güdümlü altılı masada cumhurbaşkanlığı adaylığı krizi sürüyor. İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in adaylık ısrarını sürdüren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na karşı olduğu ifade ediliyor. CHP lideri ise Akşener'in adaylık için önerdiği ve ABD tarafından desteklenen Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu'na "tamam" demiyor. öÖe yandan neredeyse tüm kamuoyu araştırmalarında Cumhur ve Millet ittifakına güven hızla düşüyor.

Her buluşma sonrası açıkladıkları Türkiye karşıtı bildirileri ile tepki çeken 6'lı masa Atlantik programında birleşse de Cumhurbaşkanlığı adayı çıkartamıyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu adaylık için ortaya çıktığında ABD'den sıcak bakılmadı. Ocak ayında ABD Dış politkasının ilan edildiği kurumlardan CFR'ye bağlı Foreıgn Affairs'de bu karşıtlık açıkça ortaya konuldu. Millet İttifakı adayları arasında CHP Liderinin ismi yer almadı. ABD listelerinde öne çıkan 3 aday ise İyi Parti Genel Başkan Meral Akşener, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş gösterildi.


Aday olma ısrarını sürdüren Kılıçdaroğlu ise Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu'na kapıyı kapattı.

ABD'nin adayları arasındaki Akşener ise Başbakanlık ısrarı ile Cumhurbaşkanı adayı olmayacağını öne sürdü.

ABD'nin tavrını belli etmesinden sonra CHP Lideri, aday olmak için Türkiye karşıtı adımlarına ve politikalarına hız verdi. Suriye'nin kuzeyinde PKK/YPG'ye operasyon tezkeresine "Hayır", HDP ile anlaşma, "Yeniden açılım" ve PKK ile FETÖ iltisaklı KHK'lıları yeniden devlete alma sözü, S-400 karşıtlığı ve NATO'ya bağlılık mesajları vermesine rağmen ABD'den beklediği desteği bulamadı. Son adımı ise helalleşme ve tezkerelere hayır demek oldu.

Gladyo ile yakın teması olan Meral Akşener, ABD'nin adaylarından önce İmamoğlu için sahneye çıktı. İmamoğlu'na "İkinci Fatih ve "yüzünde Rabbi Yesir var" güzellemesi yaptı. Bu sırada Yavaş'ın adaylığına da karşı çıkmadı.

Atlantik adaylığında ısrar eden Kılıçdaroğlu ise Cumhurbaşkanı adaylığı mesajlarını artırdı. Randevusuz kurum ziyaretleri, hesap sorma söylemleri ve sık sık yaptığı seçim vaatleri "adaylık mesajı" olarak yorumlandı.

Kılıçdaroğlu'nun her çıkışından sonra İyi Parti'den "aday belli değil" açıklaması geldi. 6'lı masada defalarca toplanılmasına rağmen adaylık sorunu çözülemedi.

Tepki çeken hareketleri, belediyede bir türlü gösterilemeyen başarılar ve sözde anket sonuçları İmamoğlu'nu adaylıkta geriye düşürdü. İkisi de Türkiye'ye bölünmeyi dayatan Sevr Haritası'nın mimarı İngiltere'deki derin devlet kurumu Chatham House'u ziyaret eden belediye başkanlarından Mansur Yavaş öne çıkarıldı.

Son 6'lı buluşmadan 1 gün önce masaya mesaj niteliğinde bir mesaj geldi. Akşener'in prensi olarak bilinen İyi Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu, Habertürk'te Yavaş'ın öne çıktığını söyledi. Kavuncu'ya yanıt CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin'den geldi. Tekin ''açıklama büyük nezaketsizlik" dedi.

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ise CHP'ye yakın Halk Tv'de "Kılıçdaroğlu güçlü ihtimal" mesajı verdi. Akşener de soluğu 6'lı masa ortağı Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'na yakın Karar TV'de aldı. Kavuncu'nun ifadesinin hüküm cümlesi olmadığını savunan Akşener, dikkat çeken de bir açıklama yaptı. "Masada 1 kişi var ve o aday değil" dedi.

Krizi ortaya seren son adım da Kılıçdaroğlu'ndan geldi. Dayatma mantığı var diyen Kılıçdaroğlu, Yavaş ve İmamoğlu'na adaylık kapısını bir kez daha kapattı.

Millet İttifakı ve bileşenlerinde krizde yeni adımın ne olacağı konuşulurken, adayın ABD ve Batılı çevreler tarafından onaylanmasının zorunluluğu üzerinde duruluyor.

Türkiye Haziran ayında yapılacak seçime doğru gün sayarken halkın tavrı da değişiyor. Seçmen çözüm için ne Cumhur ne de Millet İttifakı'nı tercih ediyor.

Bu durum peş peşe yapılan kamuoyu araştırmalarına da yansıyor. "Türkiye'nin sorunlarını kim çözer" sorusuna yanıt veren vatandaşların yüzde 24,6'sı Cumhur İttifakı, yüzde 23,8'i de Millet İttifakı derken yüzde 46 ise "ikisi de çözüm değil" diyor.

# chp # abd # türkiye # pkk # hdp # İyi Parti # kemal kılıçdaroğlu # kılıçdaroğlu # millet ittifakı # nato # meral akşener # tepki # son