ABD'nin Rusya'ya yaptırımlarını kendi şirketleri bile dinlemiyor

Rusya'dan çekildiği için büyük kayıplar veren ABD’li şirketler, kendi yönetimlerine rağmen Rusya ile ticaretin yollarını arıyor. Türkiye'nin Rusya ile iyi ilişkilerinden faydalanmak isteyen ABD'li şirketler yaptırımları delerek Rusya ile Türkiye üzerinden ticaret yapmak istiyor. Pek çok ABD şirketi, Türk şirketlerine komisyon karşılığında birlikte iş yapmayı bile teklif ediyor...

ABD'nin Rusya yaptırımları kendisini vurdu. Rusya pazarından çekilen ABD ve Batılı şirketler büyük kayıplara uğrayınca çözümü Türkiye'de buldu.

Türkiye'nin Rusya ile iyi ilişkilerinden faydalanmak isteyen ABD'li şirketler, yönetimin yaptırım kararına rağmen Türkiye üzerinden Rusya ile gizli saklı ticaret yapmanın yolunu arıyor.

ABD ve Avrupa; finans, enerji, savunma ve teknoloji alanları başta olmak üzere Rus şirketlerine ve zengin iş insanlarına yaptırım uygulayınca; binlerce Batılı firma da bu yaptırımlardan etkilendi.

Rusya’da faaliyet gösteren 5 bin civarındaki ABD’li firmanın büyük bir bölümü, yaptırımların ardından Rusya’dan çekilmişti. Bu durum sonucunda ABD geçen yıl Rusya’ya karşı 23,3 milyar dolar ticaret açığı verdi.

ABD ve Batı'nın yaptırımları kendisini de vurunca, ABD'li şirketler Rusya ile ticarette yeni yollar aradı. Rusya ile ticari ilişkileriyle öne çıkan Türkiye, ABD'li firmaların çıkış kapısı oldu. Öyle ki bu şirketler Türkiye'ye komisyon karşılığında iş teklifinde bile bulundu.

Yeni Şafak'ın sektör temsilcilerine dayandırdığı habere göre, ABD’li firmalardan gelen bu tür tekliflerin son aylarda arttığı belirtildi.

RUSYA-TÜRKİYE-DUBAİ-ABD GÜZERGAHI


ABD'li şirketler; Rusya’dan mal almak için Rusya-Türkiye-Dubai-ABD güzergahında işlerini yürütüyor. Merkezi ABD’de bulunan uluslararası birçok şirket, Dubai’deki Serbest Bölgelerde kurulu olan iştiraklerini de bu iş için harekete geçirmiş durumda. Türk firmalarına ortak ticaret teklifinde bulunan ABD’liler, çekildikleri Rusya pazarındaki kayıplarını kapatmak için bu yola başvuruyor.


ABD’li firmaların Rusya’dan almak istediği ürünlerin başında; petrokimya ürünleri, mineral yakıtlar, değerli metal ve taşlar, hububat, demir çelik, gübreler ile inorganik kimyasallar, su ürünleri ve alkollü içecekler geliyor.

# abd # türkiye # rusya # türk # avrupa # teknoloji # Bir # yaptırım # savunma # enerji # son # finans # hububat # su ürünleri # demir çelik # alkollü içecekler