TZOB üretici ile market arasındaki fiyat farkını açıkladı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Ağustos ayı market fiyatları araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Araştırmaya göre, üretici ile market arasındaki fiyat farkı Yüzde 800. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, geçtiğimiz ay markette 18 üründe fiyatların arttığı söyledi.

Üretici ile market arasındaki fiyat farkı 8 katına ulaştı.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Ağustos ayı market fiyatları araştırmasının sonuçlarını açıkladı.

Araştırmaya göre, geçtiğimiz ay, üretici ile market arasındaki fiyat farkı en fazla yüzde 719,5 ile elmada görüldü.Elmadaki fiyat farkını yüzde 316 ile marul, yüzde 240 ile kuru üzüm, yüzde 230 ile limon takip etti.


Üreticide 2 lira olan elma 16 lira 39 kuruşa, 2 lira 34 kuruş olan marul 9 lira 73 kuruşa, 14 lira 50 kuruş olan kuru üzüm 49 lira 30 kuruşa, 6 lira 50 kuruş olan limon 21 lira 45 kuruşa markette satıldı.


Markette fiyatı en fazla artan ürün yüzde 29,8 ile yeşil soğan oldu. Yeşil soğandaki fiyat artışını yüzde 18,1 ile Antep fıstığı, yüzde 17 ile ıspanak, yüzde 13,7 ile marul takip etti.


Bayraktar, Türkiye İstatistik Kurumu’nun Haziran ayı için yayımladığı girdi fiyat endeksinde yer alan mazot, gübre, elektrik, tohum, ilaç ve yem fiyat endeksleri önemli ölçüde artışlar gösterdiğini vurguladı.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı, Tarım sektöründeki daralmaya dikkat çekti.

- Tarım sektörü, Nisan-Haziran aylarını kapsayan 2.çeyrekte yüzde 2,9 küçüldü. Bu çeyrekte hasat edilen tarımsal ürünlerde kullanılan girdilerin fiyatlarındaki önemli artışlardan dolayı ekiliş alanlarındaki azalma ve yetersiz girdi kullanımının getirdiği üretim düşüşü tarımsal büyümede gerilemenin ana faktörü oldu.
# türkiye # türkiye ziraat odaları birliği # market # üretici # Şemsi Bayraktar # tzob # tarım sektörü # fiyat farkı