Erdoğan ŞİÖ'de liderlerle önemli temaslarda bulundu

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ŞİÖ zirvesinde önemli temaslarda bulundu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve birçok liderle ikili görüşme yaptı. Görüşme sonrası yapılan açıklamalarda iş birliği mesajları verildi.

Özbekistan'da yapılan Şanghay İşbirliği Örgütü 22'nci Devlet Başkanları Zirvesi'nde önemli görüşmeler tarihe geçti.

İkili görüşmeler kapsamında liderlerle bir araya gelen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüştü.

Zirvenin düzenlendiği kongre merkezindeki görüşme yaklaşık 40 dakika sürdü. Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a tahıl anlaşmasına yaptığı katkılar nedeniyle teşekkürlerini sundu. Görüşmeyle ilgili ayrıntıları Kremlin açıkladı.

TürkAkım'ın da sorunsuz bir şekilde çalıştığını belirten Putin, " Türkiye, Rusya’dan doğal gaz sevkiyatları için Avrupa da dahil en güvenilir rotalardan biri haline geldi" ifadelerini kullandı. Rus lider, Akkuyu Nükleer Santrali inşaatı konusunda anlaşmaların da imzalandığını söyledi.

Putin ayrıca, doğalgaz sevkiyatının yüzde 25'inin rubleyle ödenmesini öngören mutabakatın yakında uygulamaya konmasını beklediklerini belirtti.

Erdoğan, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile de bir araya geldi. Erdoğan ve Şi Cinping'in Özbekistan Devlet Başkanı Yazlık Sarayı'ndaki basına kapalı görüşmesi yarım saat sürdü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Tek Çin politikasını desteklemeyi sürdüreceğini vurguladı. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ise Çin-Türkiye stratejik iş birliği ilişkilerinin siyasi temelini sağlamlaştırması gerektiğini kaydetti.

Erdoğan zirvede Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile bir araya gelerek ikili ilişkilerin yanı sıra son günlerde Azerbaycan-Ermenistan arasında yaşanan çatışmalar ele aldı.

Erdoğan, zirvede Moğolistan Cumhurbaşkanı Uhnaagiyn Hürelsüh, Hindistan Başbakanı Narendra Modi ve Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif ile de ikili görüşme yaptı.

# türkiye # rusya # hindistan # çin # pakistan # vladimir putin # Narendra Modi # Hindistan Başbakanı Narendra Modi # Bir # Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan # Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin # Çin Devlet Başkanı Şi Cinping # son # Özbekistan # Şi Cinping # Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev # Şanghay # akkuyu nükleer santrali # Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif # ŞİÖ zirvesi # Şanghay İşbirliği Örgütü 22'nci Devlet Başkanları Zirvesi