Turizmci Mir engeline tepkili

ABD baskısı ile Türkiye’de geçerli olan Rusya’nın ödeme sistemi Mir’in askıya alınması turizmde sıkıntı yarattı. Antalya'daki otel işletmecileri ve esnaf, 'Ödemeler kapandı. Kamu bankalarındaki işlemler sınırlı. Turist bir şey yapamaz durumda. Çare bulunmasını istiyoruz.' dedi

ABD, Türkiye’ye baskıyı artırıyor. Amerikan Hazine Bakanlığı’nın TÜSİAD, TOBB ve MÜSİAD’a “yaptırım sopası” gösteren mektubunun ardından Rusya’nın ödeme sistemi MİR ile entegre olan Türk bankalarına yoğunlaştı.

ABD baskısı karşında önce İş Bankası ile Deniz Bank, MİR’i ödeme seçeneklerinden çıkardı. Ardından da kamu bankaları Ziraat, Vakıf ve Halkbank MİR’de kısıtlamaya gitti. Peş peşe alınan bu kararlar turizm sektörünü olumsuz etkiledi.

Turizmin başkenti Antalya’da otel işletmeleri ciddi bir sıkıntı içinde olduklarını dile getirdi. Aydınlık Gazetesi’ne konuşan bir sektör temsilcisi, “Ödemeler kapandı. Bir kamu bankası üzerinden işlem var ancak orada limitler çok sınırlı. Bu yeni durum karşısında turistler de bir şey yapamaz durumda. Bir çare bulunmasını bekliyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu için gittiği New York’ta konuyu ele alacaklarını söyledi. Erdoğan, Türkiye’ye gelir gelmez MİR ödeme sistemiyle ilgili alternatifleri değerlendirmek üzeri kurmayları ve kamu bankalarıyle bir araya geldi.

Antalya'nın merkezindeki esnaf şu an için Rus turistlerden ödemeleri nakit alabiliyor. Ancak Rusların yoğun olduğu Kemer’de durum daha ciddi. Kemer esnafı, ödeme yöntemlerinin genişletilmesini ve farklı ödeme yöntemlerinin bulunmasını talep etti. MİR'in askıya alınmasıyla Rus turistlerin esnaftan yaptığı harcamaları da düşürdü.

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe ise yaptırımlar genişletilse bile Türkiye-Rusya ticaretinin kesilmesinin beklemediğini belirtti. Gültepe, çok zorunda kalınırsa takas yöntemi ile de ticaretin sürdürmenin gündemde olduğunu söyledi.

# abd # türkiye # rusya # antalya # iş bankası # Bir # esnaf # vakıfbank # tüsiad # halkbank # Ziraat Bankası # müsiad # tobb # deniz bank # Amerikan Hazine Bakanlığı # Mir # ABD baskısı