Wall Street Journal'den ABD-Türkiye analizi

ABD'li Wall Street Journal Gazetesi, ABD-Türkiye ilişkileri ile ilgili kapsamlı bir analiz yayınladı. F-16 satışının Türkiye-ABD ilişkilerindeki gerginliği azaltacağı belirtilirken, Ankara-Moskova yakınlaşmasının Washington’u rahatsız ettiği vurgusu yapıldı.

Rusya’dan S-400 satın alma kararı sonrası ABD’nin yaptırımlarıyla karşılaşan Türkiye, F-16 teklifine ilişkin Washington’dan henüz yanıt alabilmiş değil... Türkiye'nin Rusya yakınlaşması da ABD'yi rahatsız ediyor.

ABD'nin etkili yayın kuruluşlarından The Wall Street Journal, F-16 satışı üzerinden Türkiye-ABD ilişkilerini ele alan bir analiz yayınladı. Analizde Türkiye'ye f-16 verilmesinin Ankara'yı Moskova'ya daha da yaklaştıracağı uyarısı yapıldı.

“F-16 satışı ABD-Türkiye ilişkisini yumuşatabilir fakat Rusya ile gerilim araya giriyor” başlıklı analizde, Türkiye'nin F-16’larla ilgili sunduğu teklife ABD Kongresi'nin bazı üyelerinin karşı çıktığı hatırlatıldı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki yakınlığın F-16 satışına engel oluşturabileceği ifade edildi.

Gazeteye göre, hem Türkiye, hem ABD’deki uzmanlar F-16 satışının engellenmesinin Ankara'yı Moskova’ya daha da yaklaştırabileceğini düşünüyor. Uzmanlar, ABD ile F-16 anlaşması olmazsa, Türkiye’nin Rusya’dan Su-35 ve Su-57 avcı jetleri ve 5. nesil Su-75 Checkmate savaş uçağı alabileceğini belirtiyor.

Haberde, Türkiye’nin F-16 teklifinin, ulusal güvenlik sorunları ortaya çıkardığına dikkat çekilirken, Washington yönetiminin üst düzey Türk yetkililerle müzakere masasında olduğu belirtildi. ABD’nin eski Türkiye Büyükelçisi James Jeffrey’nin “F-16 satışı krizden çıkış için bir fırsat.” Sözlerine yer verildi. Jeffrey’e göre, tek sorun ABD kongresinin Türkiye’ye yönelik negatif algısı:

- F-16 satışı krizden çıkış için harika bir yol olabilir. Sorun şu ki Türkiye'ye karşı özellikle ABD Kongresi'nde o kadar olumsuz bir tavır var ki burada tökezlemelerinden korkuyorum.

ABD Temsilciler Meclisi'nin Yunanistan yanlısı üyeleri, Dışişleri Bakanı Antony Blinken'e mektup yazarak, Türkiye'ye f-16 satışına engel olunmasını istemişlerdi. Yunan lobisine yakınlığıyla bilinen senatörler Robert Menendez ve James Risch, daha da ileri giderek, Türkiye’nin parasını ödediği F-35’lerin, Yunanistan’a verilmesini istemişlerdi.

# abd # ankara # türkiye # rusya # erdoğan # Putin # cumhurbaşkanı # f-16 # asya # batı # James Jeffrey # savaş uçağı # gerilim # Wall Street Journal