Aydın'da yerli üretimin başarı öyküsü

Aydın'da tonu 40 Euro'dan ihraç edilen Kuvars madenini Belçikalı firmadan satın alan yerli maden şirketi üretim tesisi kurarak büyük başarıya imza attı. 200 kişiyi istihdam eden fabrikada kuvars ham maddesi ton başına bin 500 Euro'ya varan katma değerli ihraç ürününe dönüşüyor. Zengin maden yataklarının bulunduğu bölgede üniversitenin maden teknikerliği ve maden mühendisliği bölümü açması isteniyor.

Aydın'ın Çine ilçesinde yıllardır Kuvars madeni çıkarılıyor. Ancak bugüne kadar Kuvars ham maddesi işlenmeden yurt dışına ihraç ediliyordu. Eysim Madencilik Belçikalılardan satın aldığı madeni işlemek için büyük bir tesis kurdu. Yerli sermaye yatırımıyla Kuvars ham maddesini yüksek katma değerli ihraç ürününe dönüştürdü.

Ege Bölgesi'ndeki bir medya organizasyonunda "Yılın Yatırımcısı" ödülü alan Eysim Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Demir, üretim devrimi vurgusu yaptı.

Zengin kuvars yataklarına rağmen bugüne kadar Çine ilçesinin dünya çapında hiçbir yerli markası yoktu.

Demir, yerli üretimin önemine dikkat çekti.

Aydın ili tarım ve turizm şehri olarak biliniyor. Ancak il genelinde zengin maden yatakları ve çok sayıda maden işletmesi de bulunuyor. Adnan Menderes Üniversitesi'nde maden mühendisliği bölümünün açılması isteniyor.

# Aydın # aydın # maden # üretim # Yurt # Tarım # madencilik # üretim devrimi # çine # mühendislik # yerli üretim