Hükümetten çiftçiye destek paketi

Hükümetin çiftçinin belini büken yüksek maliyetleri düşürmek için harekete geçtiği belirtildi. Türkiye Gazetesi'nin hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberde çiftçilere "gübre, yem, ilaç ve mazot" gibi dört ana gider kaleminde düzenleme yapılacağı ifade edildi.

Hükûmet, artan girdi maliyetleri sebebiyle çiftçilere yönelik yeni adımlar atmaya hazırlanıyor. Başta gübre ve mazot olmak üzere çiftçilere yüksek destekler verilmesi planlanıyor.

Türkiye Gazetesi'nin hükümet kaynaklarına dayandırdığı habere göre çiftçilerin en büyük girdi kalemleri arasında yer alan gübre, mazot, yem ve ilaç olmak üzere, dört alanda yeniden düzenleme yapılacak.

Motorinde bir yıllık artış yüzde 134'ü buldu, litresi 15 TL'yi geçti. Sulamada kullanılan elektriğe gelen yüzde 92'lik zam yapıldı. Gübrenin litresi 13 bin TL'yi buldu. Son bir yılda çiftçinin kullandığı klasik gübrelere de yüzde 300-400 zam geldi.

Artan maliyet nedeniyle çiftçi yeteri kadar toprağına gübre atamadı. Hal böyle olunca verim kaybı yaşandı. Konuyu gündemine alan hükümet, gübre fiyatlarında yüzde 50 indirim yapmayı planlıyor.

Çiftçinin desteklenerek üretimin artırılması ve gıda fiyatlarındaki yükselişin önlenmesi hedefleniyor. Çiftçiye verilen ve kafa karıştıran onlarca farklı destek bulunuyor. Bu desteklerin sadeleştirilmesi de gündeme alındı.

Bu kapsamda Tarım Kredi Kooperatifleri de yeniden yapılandırılacak. Tarım kredilerinin çiftçiye destekte daha fazla rol alması, bu alanı organize eden bir yapıya dönüştürülmesi seçeneği üzerinde duruluyor.

# türkiye # haber # zam # hükümet # çiftçi # üretim # kooperatif # Tarım # ziraat # Gübre # ilaç # mazot # türkiye gazetesi # Tarım Kredi Kooperatifleri