"İşgal iddiaları Batı kışkırtması"

Ukrayna'nın doğusunda Donbass bölgesinde çatışmalar sürüyor. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, acil ateşkes çağrısı yaptı. Rusya da Donbass'ta küçük bir kışkırtmanın geri dönülmez sonuçlar doğurabileceğini belirterek, batılı ülkeleri bir kez daha uyardı. Krizi kışkırtan ABD ve batı ise, Rusya üzerindeki baskıyı artırmak istiyor. ABD Başkanı Biden, Ulusal Güvenlik Konseyi'ni toplantıya çağırırken, G-7 ülkeleri, Moskova'yı bir kez daha yaptırımla tehdit etti.

Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk ve Lugansk bölgelerinden çatışmalar sürüyor. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, ülkesinin doğusu için acil ateşkes çağrısı yaptı.

Ukrayna'nın Üçlü Temas Grubu'ndaki barış görüşmelerini desteklediğini belirten Zelenskiy, "Barış sürecinin yoğunlaştırılmasından yanayız.” Dedi.

ABD ve batının işgal tarihi tahminlerine de tepki gösteren Zelensky, bu tür söylemlerin Ukrayna ekonomisine zarar verdiğini ve halkı terörize ettiğini belirtti.

Rusya’dan da gerilimi düşürmeye dönük mesajlar geldi. “İşgal iddialarının ABD provokasyonu” diyen Kremlin Sözcüsü Dymitri Peskov, Donbass'ta küçük bir kışkırtmanın tamir edilemez sonuçlar doğurabileceğini belirterek, Batılı ülkeleri bir kez daha uyardı. Peskov, Rusya'nın "savaş" kelimesini kullanmak isteyecek son ülke olduğunu vurguladı,

Öte yandan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile telefonda görüştü. İki lider, Ukrayna'nın doğusundaki çatışmalar ve krizin barışçıl çözümü konusunda görüş alışverişinde bulundu.

Karadeniz’de krizin sorumlusu Amerika Birleşik Devletleri’nde ise Biden yönetimi, Ukrayna konusunu görüşmek üzere Ulusal Güvenlik Konseyini toplantıya çağırdı.

ABD ve İngiltere’nin başını çektiği G-7 ülkeleri de Rusya'yı bir kez daha ekonomik yaptırımla tehdit etti. Yapılan ortak açıklamada Çin vurgusu da dikkati çekti. Açıklamada, “Rusya ve Çin, dünya düzenini yeniden tanımlamak istiyor. Buna karşı çıkmalıyız” denildi.

Ukrayna’da çatışmaların sürdüğü Donbass’tan yaklaşık 40 bin kişi Rusya'nın Rostov bölgesine gönderildi. Sputnik, Rostov’daki Zvezda kampını görüntüledi. Göçmenler, Rusya’ya nasıl geldiklerini, nasıl yerleştirildiklerini ve kendilerine verilen gıda ürünlerini anlattı.

# abd # rusya # Ukrayna # güvenlik # cumhurbaşkanı # fransa # nato # Devlet # batı # Ulusal # işgal # son