Donbass'ta çatışmalar yaşanıyor

Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk ve Lugansk bölgelerindeki çatışmalar sürüyor. Krizi kışkırtan batılı ülkeler, Rusya üzerindeki baskıyı artırıyor. ABD Başkanı Joe Biden, Ulusal Güvenlik Konseyi'ni toplantıya çağırdı. ABD ve İngiltere'nin başını çektiği G-7 ülkeleri, Moskova'yı bir kez daha yaptırımla tehdit etti.

Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk ve Lugansk bölgelerindeki çatışmalar sürüyor. Lugansk, Ukrayna güçlerinin sabaha karşı saldırı girişiminde bulunduğunu ve 2 sivilin öldüğünü, Donetsk de son 24 saat içinde Ukrayna'nın ateşkesi 82 kez ihlal ettiğini açıkladı. 

Her iki bölgede de tam seferberlik ilan edildi. Tahliye edilen yaklaşık 40 bin kişi Rusya'nın Rostov bölgesine gönderildi. 

Öte yandan Karadeniz’de krizin sorumlusu Amerika Birleşik Devletleri’nde Ulusal Güvenlik Konseyi, Ukrayna konusunu görüşmek üzere toplanacak.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, ABD Başkanı Joe Biden'ın, gün içinde Ulusal Güvenlik Konseyi'ni toplayacağını açıkladı.

G7 ülkelerinden de Rusya'ya 'diplomasi' çağrısı yapıldı. ABD, İngiltere, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya ve Japonya'dan oluşan ülkelerin Dışişleri Bakanları ile Avrupa Birliği Yüksek Temsilcisi Joseph Borrel, ortak açıklama yaptı. 

Açıklamada, Rusya’nın, Ukrayna çevresine, Soğuk Savaş'ın sona ermesinden bu yana Avrupa kıtasındaki en büyük konuşlandırmayı yaptığı savunuldu. Rusya'nın ekonomik yaptırımla tehdit edildiği açıklamada, Moskova’nın tansiyonu düşürmesi ve Minsk anlaşmalarının uygulanmasına yönelik taahhütlerini yerine getirmesi istendi.

# abd # rusya # Ukrayna # güvenlik # fransa # karadeniz # Kanada # avrupa birliği # son # Ukrayna Rusya # Donbass