ABD ve AB Rusya'yı yaptırımlarla hedef aldı

ABD ve Avrupa, Rusya'ya karşı yeni yaptırımlar açıkladı. ABD, Rusya'nın yine bankacılık sistemini hedef alırken, Avrupa Birliği enerji, ulaşım, ihracat ve finans alanlarını kapsayan ek yaptırım paketi duyurdu.

Rusya'nın Donbass'a askeri harekatı sürerken, ABD ve Avrupa Birliği Moskova yönetimine karşı yeni yaptırım paketleri açıkladı.

ABD'nin hedefinde yine Rusya'nın bankacılık sistemi vardı. ABD Başkanı Joe Biden, 1 trilyon dolardan fazla varlığa sahip 4 Rus bankasının daha yaptırım kapsamına alındığını duyurdu.

Son açıkladığı yaptırımların SWIFT’den daha kalıcı hasar bırakacağını ifade eden ABD Başkanı, Rusya’nın ticaretinde dolar, pound, Euro, Yen, kullanmasının önüne geçileceğini belirtti.

Basın toplantısında bu kararın neden alınmadığı ile ilgili peş peşe gelen sorulara Biden ısrarla “SWIFT’ten daha sert önlemler aldık. Bunu göreceksiniz” yanıtını verdi.

Avrupa Birliği ise, Brüksel'de olağanüstü toplantı. Zirvede, Rusya'ya karşı finans, enerji, ulaşım, ihracat ve finans sektörlerine yönelik yeni yaptırım paketi ele alındı.

Ayrıca savunma alanı da dahil olmak üzere önemli kamuya ait şirketlerin de yaptırım paketi kapsamına alındı.

Rusya'ya Petrolün rafine edilmesi için de gerekli ekipmanların gönderilmesi yasaklandı. Yıllık 24 milyar avroluk petrol ihracatı yapan Rusya'nın ihracat yasağıyla, petrol rafinerilerini yenilemesinin imkansız hale getirilmesi hedeflendi.

Rus hava yollarına bütün uçak yedek parça ve ekipman satışının da yasaklanması yeni yaptırımların arasında yer aldı.

# abd # rusya # ekonomi # ticaret # son dakika # ihracat # SWIFT # avrupa birliği # Biden # joe biden # yaptırım # moskova # enerji # Euro # son # finans # askeri # ulaşım # Donbass