Rusya'nın tarihi adımına destek

Rusya'nın Donetsk ve Luganks cumhuriyetlerini tanıma kararına Suriye, İran, Venezuela, Küba ve Nikaragua'dan peş peşe destek açıklamaları geldi. 2 cumhuriyeti ilk tanıyan ülke Suriye oldu. Destek açıklamalarında tanınan 2 ülkeyle iş birliğinin geliştirilmesi gerektiği vurgulandı.

Donetsk ve Luganks cumhuriyetlerinin bağımsız olarak tanınmakta haklı olduğu vurgulandı. Rusya'nın tarihi tanıma kararına destekler peş peş geldi.

2 cumhuriyeti ilk tanıyan ülke Suriye oldu. Suriye Arap Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı, Devlet Başkanı Beşar Esad'ın, Rusya Devlet Başkanı Putin’in görevlendirdiği bir Rus parlamento heyetinin Şam ziyareti sırasında Suriye'nin Donetsk Cumhuriyeti'ni tanımaya hazır olduğunu ve Suriye ile ilişkilerin kurulmasına başlanması konusunda mutabakata varıldığını açıkladı.

İran'dan Rusya'ya destek, NATO'ya tepki açıklaması yapıldı. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatibzade, "NATO'nun ABD eksenli müdahaleleri ve provokatif eylemleri bölgedeki durumu karmaşıklaştırdı." ifadelerini kullandı.

Rusya'ya önemli bir destek de Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'dan geldi. Maduro "Venezuela, Putin'e ve Rusya'ya tüm desteğini sunuyor" dedi. Rusya'nın, ABD ve NATO'ya karşı kendi güvenliğini ve bölgeyi savunduğunu belirtti.

Rusya, bölgede barışı savunuyor. Venezuela, Putin'e ve Rusya'ya tüm desteğini sunuyor. Dünyanın cesur ve haklı davalarını savunmak için biz de giderek daha fazla müttefik olacağız.

Rusya'ya destek veren ülkelerden biri de Küba oldu. Rusya’nın güvenlik garantisi taleplerine vurgu yapıldı. Küba Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında “ABD ve NATO'yu, kendisini savunma hakkına sahip olan Rusya’nın güvenlik garantileri için sağlam temellere dayanan taleplerine ciddi ve gerçekçi bir biçimde kulak vermeye çağırıyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Nikaragua Devlet Başkanı Daniel Ortega da Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetlerini tanıyacakları yönünde açıklama yaptı. Rusya'nın tanıma kararında haklı olduğunu söyleyen Ortega, "Eminim Kırım'da yapılana benzer bir referandum yaparlarsa, insanlar topraklarını Rusya'ya katmak için oy kullanacaklardır." dedi.

# abd # rusya # Ukrayna # iran # açıklama # Putin # suriye # son dakika # nato # Venezuela # Devlet # küba # beşar esad # şam # kırım # Nikaragua # Zelenskiy # Donetsk # Lugansk # Daniel Ortega