Çin'den Rusya'ya destek ABD'ye tepki

Rusya’nın Donbass’a başlattığı askeri harekata destek veren Çin, Batınını işgal söylemlerine sert tepki gösterdi. ABD’nin Ukrayna’yı kışkırtarak gerilimi sürekli arttırdığını belirten Pekin yönetimi, “Esas sorulması gereken Ukrayna krizinde ABD’nin rolünün ne olduğu” açıklaması yaptı. Öte yandan Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile görüştü.

Rusya’nın Donbass’a başlattığı askeri harekat, yakın müttefiki Çin’de de yakından takip ediliyor. Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile telefonda görüştü.

Görüşmede Lavrov, ABD ve NATO'nun doğuya doğru genişleyerek taahhütlerine ve uluslararası anlaşmalara aykırı hareket ettiğini söyledi. Rusya'nın çıkarlarını korumak üzere gerekli önlemleri almak zorunda olduğunu vurguladı.

''RUSYA'NIN GÜVENLİK KONUSUNDA MEŞRU KAYGILARINI ANLIYORUZ''

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi ise, “Rusya'nın güvenlik sorunlarına dair meşru endişelerini anlıyoruz” ifadelerini kullandı. ABD ve NATO’yu işaret ederek Soğuk Savaş mantığının tamamen terk edilmesi gerektiğini belirtti.

Öte yandan görüşme öncesi Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Rusya’nın Donbass harekatının “işgal” olarak nitelendirilmesine tepki gösterildi. Çin Dışişleri Sözcüsü Hua Chunying, Rusya’nın operasyonu Donbass halkını korumak için başlatttığını vurguladı:

Rusya, büyük bir ülke ve stratejik kararlarına göre bağımsız hareket ediyor. Herhangi bir adım atmadan önce onaya ihtiyacı yok.

"ABD, UKRAYNA'YA SİLAH SATARAK GERİLİMİ TIRMANDIRIYOR"

Sözcü, Rusya'ya karşı yaptırım kararı alan ve Ukrayna'ya silah desteği vereceğini açıklayan Amerika Birleşik Devletleri'nin bölgedeki gerginliği daha da tırmandırdığını belirtti:

ABD, sürekli Ukrayna'ya silah satarak, savaş çığırtkanlığı yaparak, gerilimi artırıyor. Esas sorulması gereken Ukrayna krizinde ABD'nin rolünün ne olduğu. Ateşe benzin dökerken başkalarını suçlamak sorumsuzluk ve ahlaksızlık.

Ukrayna krizinin çok karmaşık bir tarihsel arka planı olduğunu vurgulayan Sözcü, Çin ve Rusya’nın kapsamlı stratejik ortaklıklarını eşitlik temelinde geliştirdiğine dikkat çekti.

# abd # rusya # Ukrayna # çin # operasyon # silah # destek # nato # Sergey Lavrov # tepki # askeri # Çin Dışişleri Bakanlığı # dışişleri # Vang Yi # Hua Chunying # Donbass # Donetsk # Lugansk