Çiftçiler yeniden pamuk üretmek istiyor

Türkiye’nin toplam pamuk ihtiyacının sadece yüzde 40’ı ülke içinde üretiliyor. Yeniden pamuk üretmek isteyen çitçiler seslerini duyurmak için Milas Ziraat Odasının düzenlediği toplantıya katıldı. Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, üretimde atlım için “pamuk çiftçisini ayağa kaldırmalıyız” dedi.

Tarlaların Beyaz altını olan pamuk, geçmiş dönemlerde Muğla’nın Milas ilçesinin ana tarım ürünlerinden biriydi. İlçede pamuk üretimi daha önce toplam 55 bin dönümlük arazide yapılıyordu. Ancak üretim alanı son yıllarda 3 bin dönüme, 2 Bin 500 olan üretici sayısının ise 60’a kadar düştü. Bu durum bölgenin ekonomisini de kötü etkiliyor.

Türkiye yıllık ortalama 1 milyon 800 bin ton pamuğa ihtiyaç duyuyor. Pamuk ihtiyacının sadece yüzde 40’ı Türkiye’de üretilirken yüzde 60’ı ithal olarak elde ediliyor.

Milas Ziraat Odası tarafından düzenlenen toplantıda konuşan Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, pamuk üretiminin atağa kalkması, yerli üretimin artırılması için herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini söyledi:

- Türkiye’de 1 milyon 800 bin ton pamuğa ihtiyaç duyuluyor. Bunun sadece yüzde 40’ını üretebiliyoruz. İhtiyaç duyduğumuz pamuğun yüzde 60’ını ise ithal ederek, döviz kaybına uğruyoruz. Tablo buyken ithalatla pamuk çiftçisini yeniden ayağa kaldıramayız.
- Bir sanayi, bir endüstri bitkisi olan pamuk, çiftçilerimizin kültürü, yaşam biçimi olmuştu. Geçmişte pamuk üreticiliği ciddi bir emekle yapılıyordu. Milas’ta geçmişte pamuk üretimi yapılan alan 55 bin dönümlerdeydi. Pamuk çiftçisi ise 2 bin 500 civarındaydı. Ancak pamuk üretimi şu an 3 bin dönüm alanda, 60’a yakın çiftçimiz tarafından yapılıyor. Bu rakamlar destekleme ile artırılabilir. Üretilen her bir kilogram pamuk, bu ülke için bir değerdir, döviz kaybının önüne bir settir.

İthalat demek dövizin Türkiye'den çıkışı anlamına geliyor. Pamuk üretiminin yeniden arttırılması döviz kaybının da önüne geçecek.

# türkiye # milas # tarla # son # ziraat # ziraat odası # beyaz altın # pamuk üretimi