Tüketici teklifi Meclis'te kabul edildi

Tüketicinin korunmasına yönelik kanun teklifi Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. Mağduriyetleri gidermeyi amaçlayan kanun ile ön ödemeli devre mülk ve devre tatil satışları yasaklanacak. Tüketici kredilerine vatandaş lehine düzenlemeler getirilecek.

Tüketicinin korunmasını hedefleyen kanun teklifi Meclis’ten geçti.

AK Parti, tüketicinin korunmasına yönelik 19 maddelik kanun teklifi hazırladı. Mağduriyetleri gidermeyi amaçlayan teklif, Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Kanun ile devre mülk ve devre tatil satışları yeniden düzenlenecek. Ön ödemeli olarak satılan konutların sözleşmede belirlenen tarihte tüketicilere teslim edilmesi zorunlu olacak. Konut teslimi 36 aydan azami 48 aya çıkarılacak. Teslim edilmeyen her konut için 70 bin lira idari para cezası uygulanacak.

Ön ödemeli devre tatil ve ön ödemeli devre mülk satışı yasaklanacak. Yasağı ihlal edenlere 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Kanun ile tüketici ve konut kredilerinde tüketicilerin ihtiyaç duymadıkları sigorta ve diğer yan ürünlere ilişkin sınırlama getirilecek. Bu kapsamda tüketicinin açık talebi olmaksızın kredi bağlantılı sigorta yaptırılamayacak. Kredi veren, kredi bağlantılı sigorta içermeyen bir sözleşmeyi de tüketiciye teklif edebilecek.

TÜKETİCİ KREDİLERİNDE DÜZENLEME

Tüketici kredilerinde borç zamanında ödenemediğinde borcun tamamı yerine sözleşmede yer alan tutar dikkate alınacak. Kredi borcunun tamamını erkenden ödeyen tüketici de kredi tahsis ücretini geri alabilecek.

YENİLENEN ÜRÜNLERE 1 YIL GARANTİ

Yenilenerek satılan cep telefonu, bilgisayar gibi ürünlerde yapılan değişiklikle de bu ürünlere 1 yıl garanti verilecek. Garanti süresinin bitişinden sonra da yedek parça bulunamaması gibi durumlarda satış sonrası hizmet alamayan müşteriler tazminat talep edebilecek. Teklifle tüketici hakem heyetlerine başvuru sınırı 30 bin liraya yükseltilecek.

# ak parti # tbmm # meclis # tüketici # kanun # garanti # teklif # tüketici kredileri