Mobilya üreticilerinden bakanlığa ihracat çağrısı

Hammadde üreticilerinin ürünleri ihraç etmesi, mobilya sektöründe arz sorununa neden oldu, üretim durma noktasına geldi. Mobilya Sanayicileri Derneği Başkanı Mustafa Balcı, iç piyasanın ihtiyacı karşılanmadan ham maddeyi ihraç etmenin sektöre atılan bir çelme olduğunu söyledi. Ulusal Kanal'a konuşan Balcı, Ticaret Bakanlığı'na ihracat kısıtlaması için çağrı yaptı.

İhracatta dış ticaret fazlası veren sektörlerin başında gelen mobilya sektörü, baş gösteren hammadde sorunu nedeniyle yeni bir kriz dalgasıyla karşı karşıya.

İç piyasayı besleyen en büyük hammadde üreticileri, mevcut malzemeyi yurt dışına ihraç ettiğinden iç pazarda işlenmiş MDF ve sunta satışa sunulamıyor.

Konuyu değerlendiren Mobilya Sanayicileri Derneği Başkanı Mustafa Balcı, iç piyasanın ihtiyacı karşılanmadan hammaddeyi dışa satmanın sektöre atılan bir çelme olduğunu söyledi:

- Hammadde bulunamadığı için sektörümüzde üretim durma noktasına geldi, hatta bazı firmalar üretimi geçici olarak durdurdu. Özellikle iç piyasayı domine eden en büyük hammadde üreticileri mevcut malzemeyi yurt dışına ihraç ediyor. Bu nedenle iç pazarda işlenmiş MDF ve sunta satışa sunulamıyor. iç piyasanın ihtiyacı karşılanmadan hammaddeyi dışa satmak sektöre atılan bir çelmedir. Eğer tedbir alınmazsa mobilya üretiminde minimum 3 aylık bir gecikme ön görüyoruz.

Sunta fabrikalarında tomruk hammaddesi olmadığını söyleyen Balcı, Tarım ve Orman Bakanlığı'na çağrı da bulundu:

- Sunta fabrikalarında talaş yapmak için odun yok. Bu odunlar Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan geliyor. Bakanlık bu konuda harekete geçmeli.

İç piyasadaki arzın karşılanması için Ticaret Bakanlığı'na çağrı yapan Balcı, ihracata kota konulması gerektiğini söyledi:

- Ticaret Bakanlığı ihracata kota koymalı. Aksi halde yurt içindeki fabrikalar hammadde krizi yüzünden kapanacak. Hem üretim sekteye uğrayacak, hem fabrika çalışanları işsiz kalacak.
- Rusya'nın SWIFT sisteminden çıkarılması nedeniyle ithalat ve ihracatta sorun yaşıyoruz. Katma değerli ürünlerimizin çoğu rusya'ya gidiyordu. Şu an tırlarımızı gönderemiyoruz. Kayıplarımız çok büyük.

Batı'nın Rusya yaptırımları Türkiye'deki mobilya sektörünü de etkiliyor.

# türkiye # rusya # firma # ticaret # orman # ihracat # Sanayi # SWIFT # batı # Tarım # mobilya # hammadde # mdf