TÜSİAD Başkanından di̇kkat çeken çıkış

İhracatçının Merkez Bankasına yapacağı döviz satışı payının yüzde 25'ten yüzde 40'a çıkarılmasına karşı TÜSİAD Başkanından açıklama geldi

İhracatçının Merkez Bankasına yapacağı döviz satışı payının yüzde 25'ten yüzde 40'a çıkarılmasına karşı TÜSİAD Başkanından açıklama geldi. TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, "borç ödemelerimiz de yüksek. Döviz kaynağımız az." diyerek uygulamaya karşı örtülü mesaj verdi. Orhan'ın açıklamalarına yanıt Vatan Partisi Ekonomi Siyasetleri Bürosu Başkanı Hakan Topkurulu'dan gedli. Topkurulu, "TÜSİAD Başkanının yaptığı açıklama halkın değil kendi şahsi menfaatlerini korumaya yöneliktir." dedi.

Türkiye, neoliberal ekonomi politikalarından sıyrılma gayretindeyken, patronlar kulubü TÜSİAD'tan ilginç bir çıkış geldi. TUSİAD'ın başkanı Orhan Turan, yeni ekonomi modelini hedef aldı. Orhan, ihracatçının döviz gelirlerinden Merkez Bankasına satış zorunluluğunun yüzde 25'ten yüzde 40'a çıkarılmasına karşı üstü örtülü mesajlar verdi.

Dünya gazetesine konuşan Turan, yeni ekonomi modelinin Türk Lirasına değer kaybettirdiğini söyledi.

Türkiye Ekonomi Modeli ile arzu edilen plana ulaşılamadığını belirten Turan, “Yüzde 20’ye yavaşlayan bir ihracatımız ve yüzde 40’a gelen bir ithalat artışımızla cari açığımız bu yıl 30- 40 milyar dolara doğru yükseliyor. TL’ye önce değer kaybettirip cari açığı azaltalım, ardından enflasyon düşer denklemi çok da çalışmadı." dedi.

Ekonomide döviz ihtiyacı olduğunu söyleyen Turan, "Sadece cari açık değil dış borç ödemelerimiz de yüksek. Döviz kaynağımız az. Son dönemde uyguladığımız programla beraber ülke risk primimiz de arttı ve bu kanalla da dış borç bulma maliyetimiz yükseldi." dedi.

Vatan Partisi Ekonomi Siyasetleri Bürosu Başkanı Hakan Topkurulu, ise devletin, ihracatçının döviz gelirlerinin yüzde 40'ını Merkez Bankası satmasına ilişkin kararını hatırlattı. Topkurulu, TUSİAD başkanının açıklamasının da bu karara darbe vurmaya yönelik olduğunu söyledi.

İhracatçının döviz gelirlerinden TCMB'ye satış zorunluluğu yüzde 25'ten yüzde 40'a çıkarıldı. TUSİAD, bu karara darbe vurmak istiyor. Devletin ihtiyacı her zaman önceliklidir. Üretim için rahatlıkla piyasadan döviz alabilirler. Biraz maliyet yüksek olabilir. Ancak Türkiye'nin ve dünyanın içinde bulunduğu ekonomik koşullar fedakarlığın her kesimde gösterilmesini zorunlu kılmaktadır. Dolayısıyla TÜSİAD Başkanının yaptığı açıklama halkın değil kendi şahsi menfaatlerini korumaya yöneliktir.

# türkiye # vatan partisi # ekonomi # türk # ihracat # Merkez Bankası # Döviz # dünya # hakan topkurulu # Vatan # ithalat # tüsiad # son # Türk lirası # Partisi # orhan turan