NASA'nın Ay çevresine uzay aracı götüren mega roketi sonunda ateşlendi

Bir türlü ateşlenemeyen NASA'nın Ay çevresine uzay aracı götüren mega roketi sonunda ateşlendi. Çin'in Ay keşiflerinden sonra ABD'nin Ay'a dönüş projesi olan Artemis 1 roketini uzaya fırlatıldı.

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı NASA, sonunda Artemiz 1'i uzaya gönderdi.

Daha önce üç kez uzay aracını taşıyacak mega roket için hazırlık yapıldı. Kasırgalar, son anda ortaya çıkan teknik yetersizlikler roketin rampadan kalkmasına izin vermedi.

Sonunda uygun hava koşulları yakalandı. Ay'a dönüş projesi SLS-Orion uzay aracı "Artemis 1" fırlatıldı. Yunan Ay tanrıçası "Artemis"in adı verilen keşif görevi başladı.

NASA'nın en büyük roketi Florida'nın Cape Canaveral bölgesinde bulunan Kennedy Uzay Üssü'nden fırlatıldı.

"Artemis I" uçuşu başarılı olursa NASA astronotları 2024'te Ay'ın etrafında uçabilir hale gelecek ve 2025'te Ay'a iniş yapabilecek.

"Artemis"in adı verilen keşif görevi kapsamında 2024'e kadar Ay'a insanlı seferler düzenlemeyi amaçlanıyor. 2028'de başlaması beklenen Mars seferleri için Ay basamak olarak kullanılacak.

ABD'nin bu alandaki en büyük rakibi Çin. Uzay alanında Rusya ile birlikte çalışan Çin, 2019'da "Çang'ı 4"ü, 2021'de " "Çang'ı 5"i Ay'ın karanlık yüzüne indirdi.

Çin mitolojisindeki Ay tanrıçasının adını taşıyan Çang'ı keşif görevi kapsamında 2027 iyılında Ay kaynaklarını Dünya'da kullanabilmeyi öngörüyor. 2030'larda ise Ay'a insanlı seferler düzenleyerek ABD'nin Ay keşif görevi Artemis'e rakip olmayı hedefliyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı

# NASA # roket