Wİ-Fi yerini Li-Fi'ye bırakıyor, peki Li-fi nedir?

Kablosuz bağlantı ağı Wi-Fi yakında tarihe karışacak. Yerini ise Lİ-Fİ alacak. Peki Li-fi nedir?

Wi-fi yerini Li-Fi'ye bırakıyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu önümüzdeki yıllarda Li-Fi kullanılacağını açıkladı. En yakın kullanımı için de 6G kablosuz iletişim teknolojisinin hayatımıza gireceği günü işaret etti.

Peki Li-Fi nedir?

Li-Fi, henüz geliştirme aşamasında olan ve önümüzdeki yıllarda Wi-Fi teknolojisinin yerini alması beklenen kablosuz bağlantı türüdür.

Wi-Fi'dan farklı olarak radyo dalgalarını değil, insan gözünün algılayabildiği görünür ışığı kullanır.

Tabii bu durumun bazı avantajları ve dezavantajları bulunuyor.

En büyük tercih sebebi yüksek hızlı veri iletmesi. Wi-Fi'a kıyasla teoride 100 kattan daha hızlı veri aktarımı yapabilir. Laboratuvar ortamında yapılan son testlerde saniyede 224 GB aktarım yaptığı gözlemlendi.

Günümüzde birçok kişi evlerinde 50 veya 100 Mbps fiber veya ADSL internet kullanıyor. Dolayısıyla saniyede 24 MB ile 224 GB arasındaki fark şu an için yalnızca hayal edilebilecek düzeyde görünüyor.

Veri aktarımını ve aydınlatmayı LED ampul benzeri tek cihaz üzerinden yaptığı için 50-100 kat arası enerji tasarrufu yapmamızı sağlayacak. Ayrıca Wi-Fi'ın neden olduğu iddia edilen baş ağrısı ve kanser gibi birçok sağlık problemi de ortadan kalkacak.

Fakat Li-Fi de bazı dezavantajlara sahip. Bunun en büyük örneğini de sinyal ve çekim kuvveti. Wi-Fi bağlantısı belli bir alanda önünde duvar veya başka engeller olmasına rağmen veri aktarımı yapabilir. Fakat Li-Fi belirtmiş olduğumuz gibi ışığı kullandığı için önüne çıkan en ufak engelde sinyali kesilir. Tabii açık alanda da rakipsiz olacaktır.

# wi-fi