ABD’li senatörden Türkiye’ye F-16 tehdidi

PKK ve Kuran-ı Kerim kışkırtmaları sonrası Türkiye, İsveç’in NATO’ya üyeliğini beklemeye aldı. ABD ise iki ülkenin NATO’ya katılması için, F-16’lar konusunu Türkiye’ye baskı aracı kullanıyor. Ankara’ya yaptırım tehditleri savurdu.

Ankara ile NATO arasında İsveç ve Finlandiya'nın üyelik süreçleri ile ilgili belirsizlik devam ederken ABD'den dikkat çeken bir açıklama geldi.

ABD’li Demokrat Senatör Chris Van Hollen “Türkiye İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğini onaylamadan F-16 satışına onay verilecek hiçbir senaryo yok.” Dedi.

 ABD’Lİ SENATÖRDEN F-16 ŞANTAJI

Washington’daki bir panelde konuşan Hollen, Türkiye’yi “vefasız bir müttefik” olarak, niteledi. “Türkiye yeni F-16’ları ya da kit yenilemeyi hak etmiyor” ifadelerini kullandı:

- Eğer İsveç ve Finlandiya’nın üyeliğini kabul etmezse Türkiye’ye F-16 satılmayacak. Eğer Biden yönetimi şimdi Kongre’ye F-16 satışı için resmi bir bilgilendirme geçerse buna bir ret hamlesi gelecektir. Kongre içinde çoğunluk benzer bir görüşte… Hatta Beyaz Saray’da da bu yönde fikir birliği olduğunu tahmin ediyorum.

ABD’li Senatör, konuşmasında Suriye’de omurgasını terör örgütü PKK/YPG/PYD’nin oluşturduğu SDG’yi destekleyen ifadeler kullandı. Türkiye’ye yaptırım tehditleri de savurdu.

Hollen, ABD yönetimi ve Avrupa Birliği’ne, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Suriye’nin kuzeyine olası kara -operasyonu konusunda, Türkiye’ye ortak yaptırım çağrısı yaptı.

# f-16 # isveç # finlandiya # nato