Fransız polisinden halka sert müdahale

Fransa'nın başkenti Paris'te Cumhurbaşkanı Macron'un Yeni Emeklilik Tasarısını protesto eden on binlerce kişi Paris sokaklarını doldurdu. Yürüyüşte zaman zaman polisle göstericiler arasında çatışmalar yaşandı.

Fransa’nın başkenti Paris’te gençlik örgütü üyeleri, hükümetin emeklilik reformuna karşı gösteri düzenledi.

"64 yaşında emekliliğe hayır", "60 yaşından sonra çalışmak öldürür" pankartları taşıyan göstericiler, "Macron istemese de işçilerin onuru ve daha iyi bir dünya için buradayız" sloganları attı. Göstericiler arasında sarı yeleklilerin olduğu da dikkat çekti.

Gösteride zaman zaman gergin anlar yaşandı. Fransız polisi, göstericilere sert müdahalelerde bulundu.

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, 10 Ocak'ta Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un seçim vaatleri arasında yer alan emeklilik reformunun içeriğini açıklamış, emeklilik yaşının 62 olduğu ülkede 1 Eylül'den itibaren yasal emeklilik yaşının kademeli olarak her yıl 3 ay yükseltilerek 2030'da 64'e çıkarılacağını bildirmişti.

Başbakan Borne, 2027'de emeklilik maaşının tamamını alabilmek için 43 yıl boyunca prim ödeme şartı olacağını kaydetmişti.

Reforma karşı 19 Ocak’ta 1 milyondan fazla Fransız sokağa inmiş, protestolar düzenlemişti. Emeklilik reformu karşıtları 31 Ocak’ta tekrar sokağa inecek.

Avrupa'da bir protestoda Londra'da düzenlendi.

Londra'da ırkçılık ve kadın düşmanlığı protesto edildi, artan polis şiddetine karşı yürüyüş yapıldı.

Vatandaşlar, Wembley'de 6 Haziran 2020'de bıçaklanarak öldürülen iki kız kardeş Nicole Smallman ve Bibaa Henry'nin anısına, ölümlerinin ikinci yılında burada toplanarak yürüyüşe başladı.

Göstericiler, olay sırasında cesetlerle öz çekim yapan ve bunu sosyal medyada paylaşan iki polis memurunu ve Londra Polis Teşkilatını protesto etti.

Polis teşkilatı, kardeşlerin ölümünün 2'nci yılında özür diledi. Olay yerinde özçekim yapan memurların hapiste olduğunu ve yaptıklarının aşağılık bir eylem olduğunu kaydeden polis teşkilatı, Londra halkının yeniden güvenini kazanmak için çaba sarf ettiklerini belirtti.

# fransa # Paris # ingiltere # Londra # Emmanuel Macron