ABD'den Ankara'da iş insanlarına yaptırım tehditi

ABD, Türk iş dünyasını bir kez daha tehdit etti. Tehdide Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği aracı oldu. Geçtiğimiz aylarda Türk iş kurumlarına tehdit mektubu gönderen ABD Hazine Bakanlığı yetkilerinin bu kez adresi Ankara oldu.

ABD, bu sefer Türkiye'de iş insanlarını tehdit etti.

ABD Ankara Büyükelçiliği ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği aracılığı ile Ankara'da kapalı bir toplantı yaptı.

ABD Hazine Bakanlığı’na bağlı OFAC yetkilileri, Türk iş insanlarına, İran ve Rusya'ya uyguladığı ambargoları anlattı. Yaptırımı delen Türk iş insanlarına nasıl yaptırımlar uygulanacağı anlatıldı.

Yaptırım ihlalleri nasıl olur, bu ihlaller nasıl araştırılıyor madde madde sıralandı.

Türkiye'nin, komşusu Rusya veya İran ile yapacağı ticarette ABD'den ruhsat başvurusu yapması gerektiğini belirten ABD yetkilileri, "Yaptırımlarımızı ihlal etmeden ticaret yapabilmek için özel ruhsat başvuruları yapmalısınız. Ruhsat almazsanız cezalara tabi tutulursunuz." ifadelerini kullandı. Cezalar ayrıntılı bir şekilde rakamlarla anlatıldı.

ABD Hazine Bakanlığı yetkililerinden Regina Kang, "Yaptırımı delen kişi veya kuruluşlar ilk önce bize beyanda bulunmuş mu, buna bakıyoruz. İhlal bilerek mi yapılmış, bir kere mi yoksa devamlı yapılan bir ihlal mi söz konusu, araştırıyoruz. Diyelim ki, 2000 dolarlık bir ticarette ihlal sağlanmış ve tek seferlik bir işlem. O zaman cezayı 1000 dolara düşürebiliyoruz. Kişi bize yaptırımı ihlal ettiğini beyan etmediyse, tek seferlik bir işlem değilse ceza 10.000 dolara kadar çıkıyor." ifadelerini kullandı.


Toplantı sonunda bir Türk iş insanının, "Rusya ve İran’a aracı şirketlerle ticaret yapan ABD’li şirketler var. Diğer şirketlere yaptırım uygulanırken Amerikan şirketlerine neden yaptırım uygulanmıyor. Bu durumu nasıl açıklarsınız?" sorusu üzerine ABD'li yetkililerden kaçamak yanıtlar geldi.

OFAC yetkilisi Regina Kang:

- Aslında bununla ilgili şirketlerin, işletmenin yapısını bilmem gerekir. Yaptırımları delen kişileri bize bildirirseniz konuyla OFAC ilgilenir.

Öte yandan yaptırımlardan dolayı demir çelik sektöründe Türkiye'nin sıkıntısı olduğu belirten başka bir Türk iş insanı demir çelik ihracatının 2 Milyon tondan 150 bin tona düştüğünü belirtti. Bu sorumluluğu ABD’nin paylaşması gerektiğini söylemesi üzerine Regina Kang, "Önümüzdeki hafta Ankara ve İstanbul’a bazı arkadaşlarımız gelecek, ihracatla ilgili konuşmalar yapacaklar. Aynı soruyu orada da sormanızı rica ederim." ifadesini kullandı.

Rusya'nın uluslararası ödeme sistemi MİR konusu da gündeme geldi. ABD Hazine Bakanlığı yetkilileri, "Rusya işgali sona erince daha büyük bir riskle karşı karşıyayız aslında." ifadesini kullanarak sistemin ABD'ye endişe verdiğini resmen dile getirdi.

ABD Hazine Bakanlığı, geçtiğimiz aylarda da Türkiye'yi ve Türk iş insanlarını bir kez daha tehdit etmişti.

ABD Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo, TÜSİAD gözdağı veren bir mektup göndererek, yaptırım uygulanan Rus kişi ve kuruluşlarla ticaret yapan iş insanlarının “ABD yaptırımlarına maruz kalacağını” yazılmıştı.

# ABD Hazine Bakanlığı # abd ankara büyükelçiliği # Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği # rusya # iran