Doğan Perinçek o bölgeye işaret etti: ''Yeni sahalar bulunabilir''

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nda görev yapan ve haritalar hazırlayan grubun içinde olan Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Doğan Perinçek, Siirt Pervari yönüne gidilmesi durumunda yeni sahalar bulunabileceğine işaret etti.

Terörden temizlenen Gabar Dağı'nda keşfedilen 150 milyon net petrol rezervi bölgede yaşayan halkı da heyecanlandırdı.

Türkiye'nin kendi teknolojisini kullanarak yaptığı araştırmaların genişletilmesi bekleniyor.

"JEOLOJİ HARİTALARI YAPTIK"

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nda görev yapan ve haritalar hazırlayan grubun içinde olan Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Doğan Perinçek, sahayla ilgili bilgi verdi.

"İYİ KALİTE PETROL AMERESİNE RASTLANMIŞTI"

TPAO'nun son keşfinin yapıldığı yer yakınında Akçay Köyü bulunuyor. Bölgeyi 1979-1984 yılları arasında TPAO görev yaptığım yıllarda arkadaşlarım ile birlikte çalıştık, Jeoloji haritaları yaptık. Akçay yapısı (Şehit Esma Çevik Sahası) kuzeyden bir fay ile sınırlı. Yeni keşif sahasında petrolün Suudi Arabistan'da petrol üretilen rezervuar ile benzerli karbonat (kireçtaşı-doltaşı) seviyelerinden üretildiğini düşünüyorum.

- Bölgede daha önceki yıllarda yaptığımız çalışmalardan bildiğim kadarıyla Şehit Esma Çevik Sahası'nda karbonat (kireçtaşı, dolotaşı) katmanları arasında evaporit (tuz) katkıları var. Buda bu alanda petrol üretebilmemizde etkin bir katkı sağlıyor. Evaporit düzeyleri, altındaki petrolü taşıyan rezervuar kayaya örtü oluşturarak işimizi kolaylaştırıyor. Yeni keşfi yapılan sahanın kuzeyinde Eruh doğusunda açılan bir kuyuda aynı seviyede iyi kalite petrol ameresine rastlanmıştı fakat ekonomik olmadığı için burada üretim yapılamamıştı.

"PERVARİ YÖNÜNE GİDİLEBİLİR "

- Şehit Esma Çevik Sahası ülkemiz için önemli bir keşif ve Güneydoğu Anadolu'nun en doğusundaki keşif olması itibarıyla da dikkati çekiyor. Benim inancım Kuzeydoğuya Pervari yönünde gidilirse yeni sahalar bulunabilir ve en doğudaki saha ünvanı el değiştirebilir. Sonuç olarak ufkumuzu açan bir keşif, emeği geçen TPAO da görev yapan meslektaşlarımı kutluyorum.
# Gabar Dağı # Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı # doğan perinçek # siirt # Pervari # Jeoloji Mühendisi # petrol rezervi