Ergün Atalay'dan asgari ücret açıklaması: ''Bölgesel asgari ücret olur mu?''

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay asgari ücretin bölgesel olarak belirlenmesi konusundaki tartışmalarına ilişkin konuştu. Atalay, bölgesel olarak kira ve gıda ürünlerinin değişikliği gösterdiğini kabul ettiklerini ancak böyle bir uygulamanın işçi sınıfına zarar vereceğini belirtti.

2023 yılında geçerli olacak asgari ücret 8506 lira olarak belirlendi. Ancak tartışmalar ise hâlâ sürüyor. Mutabakata imza atmayan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay'dan yeni açıklamalar geldi.

Atalay, asgari ücret sürecinde yaşananları anlattı:

- Semt pazarları var, 1000 TL'ye ceket vardır, 200 liraya alırsın. Biz öyle pazarlık yapmayız. Ben TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu'na sorarak yaptım. 9 bin lirayı ifade ettim. Benim ne söyleyeceğimi siyasetçilerin tamamı ve sayın bakan da bilir. 1 milyon 300 bin işçim var benim. Ben 15 deyip de 9'a imza atmam. 'Ben 9 bin lira' dedim. Ben 9 bin lira diyorum, veriyorsanız masaya çağırın, aksi takdirde devlet başkanının yanına oturmam yakışık almaz.

 Atalay, asgari ücretin bölgesel olarak belirlenmesi konusundaki tartışmalara ilişkin de konuştu. Türk-İş Başkanı, böyle bir uygulamanın işçi sınıfına zarar vereceğini vurguladı.

Ergün Atalay, asgari ücrette asıl sorunun sendikalaşma olduğuna dikkat çekti. Örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılmasını istedi:

Örgütlenmenin olduğu yerde asgari ücret yok, çocuk parası, ikramiye, yol parası, yemek parası var. Bütün partilerde bu var. Yüzde 70'i işveren ağırlıklı. Bütün genel başkanlar patronlara sesleniyoruz "hepiniz örgütleneceksiniz". Örgütlenmeyle ilgili konuşanı hiç duymadım. Örgütlenenleri kapının önüne koyuyorlar. İktidar ve muhalefet olsun mutlaka örgütlenmeyi ve vergiyi çözecekler, aksi halde her yıl 1 maaş gidiyor.
# ergün atalay # Asgari ücret # Türk-İş asgari ücret