EYT düzenlemesi açıklandı: Kimler faydalanabilecek?

Milyonlarca çalışanın beklediği emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili düzenlemenin ayrıntıları belli oldu. Açıklamayı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yaptı. Düzenleme ile 8 Eylül 1999 öncesinde sigortası olanlar yaş sınırı olmaksızın emekli olacak.

İşte Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bu sözlerle emeklilikte yaşa takılanların beklediği açıklamayı yaptı.

Uzun süredir beklenen EYT düzenlemesi bitirildi. EYT'lilere ilişkin düzenleme kapsamında Beştepe'de 28 Aralık'ta toplantı yapıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin katıldığı toplantı sonrası açıklama geldi.

Cumhurbaşkanı milyonların beklediği EYT düzenlemesinin ayrıntılarını kamuoyuna duyurdu:

- Prensip olarak 20 veya 25 yıl çalışmış bir kişinin çalıştığı süreden çok daha uzun bir dönem emekli maaşı alabileceği sistemin sürdürülebilir olmadığına inanıyoruz. Prim ödeme gün sayısı, sigortalılık sayısı ve yaşı tamamlamak gerekiyor. Düzenleme ilk ikisini tamamlamış olup da yaş sebebiyle emeklilik bekleyenleri kapsıyor. Düzenlemeyle yaklaşık 2 milyon 250 bin vatandaşımız daha emekli olma hakkına kavuşuyor. Herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacaktır

 Erdoğan, düzenleme ile işverenlere verilecek desteklerden de bahsetti. Cumhurbaşkanı taşerondan kadroya alınan çalışanların içinden hemen emekli olmayı istemeyenler için de ayrı bir düzenleme olduğunu belirtti:

Taşerondan kadroya alınan ve hemen emekli olmayı tercih etmeyecekler için ayrı bir geçiş düzenlemesi hazırlıyoruz. İşverenlerimizin kıdem tazminatı ödemede güçlük çekmemeleri için Hazine ve Maliye Bakanlığımız KGF destekli bir kredi paketini devreye alıyor. Emekli olanların en azından bir kısmının çalışmaya devam edeceklerini biliyoruz.

Peki, emeklilik düzenlemesi nasıl olacak? Çalışma ile 1999 yılı öncesi sigorta girişli çalışanlar yaş şartı bakılmadan 5 bin prim gün sayısını doldurduğu takdirde emekli olacak.

Kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresini doldurma şartı aranacak.

# Emeklilikte yaşa takılanlar