EYT'liler prime takıldı: Peki süreç kadın ve erkeklerde nasıl işleyecek?

EYT düzenlemesiyle yaş şartı kalkarken, kademeli prim gün sayısı aynı kaldı. Bunun sonucunda ise mağduriyetler oluştu. Peki süreç kadın ve erkeklerde nasıl işleyecek. Ayrıntılar haberimizde...

 EYT ile ilgili kanun teklifi Meclis Başkanlığı'na sunuldu. 1.7 milyon işçi, 89 bin esnaf ve 496 bin memur olmak üzere toplam 2.2 milyon kişi hemen emeklilik hakkı kazanacak.

Düzenleme 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olan çalışanları kapsıyor. Buna göre 8 Eylül 1999 ve öncesinde sigortalı olanlar yaş şartına bağlı olmaksızın emekli olacak.

SSK'lı olanlar sigorta başlangıç tarihine göre 5 bin ile 5 bin 975 gün arasında değişen prim gününü tamamlayarak emekli olabilecek.

Kadınlarda 20 yıl, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresi aranacak. Bağ-Kur, Emekli Sandığı kapsamında emekli olacak kadınlar 7 bin 200, erkekler 9 bin prim gününü doldurduğunda emekli dilekçesi verebilecek.

Yasa teklifine göre yaş şartı kalkmasına karşın 9 Eylül 1999'da yürürlüğe giren 4447 sayılı Yasa ile getirilen kademeli prim günü aynen bırakıldı. Meclis sürecinde ilgili maddede bir değişikliğe gidilmezse, SSK'lıların emeklilik tarihi sigortalı çalışmaya başlama tarihine göre değişecek.

Bu süreyi tamamlayamayanlar prim gününü doldurarak emekli olabilecek. Diğer yandan 24 Mayıs 1999 ile 8 Eylül 1999 arasında işe başlayanlardan ise 5 bin 975 primi gününü tamamlamaları istenecek.

Yasa teklifinde değişikliğe gidilmezse emekliliği bekleyenlerin önemli bölümü prim günlerini 5975'e tamamlamak durumunda kalacak. İlave borçlanma hakkı olanlar bunu kullanabilecek.

Askerlik, doğum borçlanması ile gününü tamamlayamayan SSK'lılar çalışmaya devam edecek ya da bin 260 günü aşmamak şartıyla isteğe bağlı sigorta primi yatıracak.

BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı’na tabi olan kadınlar 7 bin 200, erkekler ise 9 bin prim gününü doldurarak olabilecekler.

# eyt # SSK # bağ-kurlu # emekli sandığı