İzmir'de SGK’den esnafa yüzde 123 zam: Esnaflar kepenk kapattı

Sosyal Güvenlik Kurumu İzmir’de yıllardır esnafa kiraladığı işyerleri için 2023’te yüzde 122,93 oranında artış yaptı. Esnaf sesini duyurmak için kepenk indirdi. İş yerlerine “evimize ekmek götüremiyoruz” yazısı asan esnaf taleplerini Ulusal Kanal aracılığıyla Ankara’ya iletti.

Türkiye İstatistik Kurumu ocak ayın işyeri kira artış oranını yüzde 72,31 olarak belirledi. Ancak Sosyal Güvenlik Kurumu, İzmir’de esnafa kiraladığı işyerlerine yüzde 122,93 oranında artırdı.

SGK blokları esnafı kepenk kapattı. 1 gün hizmet vermeyen esnaf Ulusal Kanal’a konuştu.

Aktarılan bilgiye göre Sosyal Güvenlik Kurumu’nun pandemiye kadar yüzde 10 seviyesinde kira artışı yapıyordu. Salgın döneminde bu oran yüzde 25’e çıktı. 2023’te ise kiralara yüzde 122,93 artış yapıldı.

Mülk sahibi olan SGK, yüzde 122,93 artışın yanı sıra esnaftan 4 kira da kaparo ödemesini istedi. SGK’nın TÜİK’in açıkladığı işyeri kira artışı oranından yüzde 51 daha fazla artış yapması nedeni ise yıllar önce esnafla yapılan sözleşmede “artış değerleme göre oranına göre belirlenir” ifadesi. Ancak esnafın ne SGK’nın yüzde 123 artışını ödemeye ne de TÜİK’in belirlediği yüzde 72’lik artışı ödemeye gücü var.

Bir dönem İzmir’in en işlek bölgesiydi Konak’taki SGK blokları… Ancak İzmir depremiyle hasar alan İzmir Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere, resmi dairelerin bölgeyi terk etmesi bölgenin cazibesini azalttı. Koronavirüs salgınının ardından enerji maliyetlerinin arması artması da esnafı bitme noktasına getirdi.

Kaynak: Ulusal Kanal Haber Merkezi

# Türkiye İstatistik Kurumu # sosyal güvenlik kurumu # esnaf