Kınık'ta pamuk hasadı başladı! 22 bin ton rekolte bekleniyor

Türkiye’nin en bereketli tarım alanlarından biri olan Bakırçay Ovası’nda "Beyaz altın" olarak adlandırılan pamuk hasadı başladı. İzmir’in Kınık ilçesinde bu yıl pamuğun rekoltesinin en az 22 bin ton olması bekleniyor.

Büyük bir emek ve alın teri ile Nisan ayında hazırlanmaya başlanan toprak, Ekim sonuna kadar işlendi. Pamuğun serüveninde artık hasat zamanı geldi.

Beyaz örtü ile kaplanan Bakırçay Ovası’nın bereketli topraklarında şu sıralar hummalı bir çalışma var. Çiftçi, pamuk toplama makineleri ile bölgede çalışmalarını yoğunlaştırdı.Hava koşullarının güzel gitmesi ve üründeki kalite nedeniyle yüzü gülen çiftçi bu yıl pamuktan yana umutlu:

- Pamuk üretimi ilk olarak Nisan ayında toprak hazırlığı ile başlıyor. Nisan ayının 20-25'i gibi pamuk tohumu toprakla buluşuyor daha sonra sulama, gübreleme, çapalama ile pamuk bu konuma geliyor. Ekim ayında da pamuğun hasadına başlıyoruz.

 Pamuk katma değeri yüksek olması ve sanayi sektörlerine girdi sağlaması nedeniyle stratejik bir ürün. Geçmişte elle yapılan hasat artık makinelerle kısa sürede toplanıyor:

- Pamuk üretimi büyük emek gerektiren bir iş bizim için çok stratejik bir iş pamuk iyi olunca tüm ürünlerin değeri artıyor riskleri de var dolu yağış riski var ama çok şükür bu günleri gördük. Bu yıl hasat döneminde yağış ile karşılaşmadık pamuğumuzun kalitesini yüksek tuttuğu için üreticimizin yüzü güldü.

 İzmirli pamuk üretici Aladdin Çalışan Kınık pamuğunun lif ve elyaf oranı bakımının yüksek olmasına dikkat çekti:

- Şu an Türkiye'de pamuk denince Aydın Söke geliyor akla ama pamuk denince Kınık pamuğudur lif ve kalite konusunda Aydın Söke ile yarışır iddialıyız bu konuda. Kınık pamuğumuzun lif ve elyaf oranı bu şekildedir Söke ve diğer pamuklardan çok daha iyi durumda.

 Tarlada hasat edilen pamuk, ardından işlenmek üzere fabrikalara gönderilecek oradan da hem iç hem de dış pazarda satışa sunulacak.

# pamuk # çiftçi