Sinop Nükleer Güç Santrali için Rusya ile temaslar başladı

Japonya ile inşa edilemeyen Sinop Nükleer Güç Santrali için Rusya ile temaslar başladı. Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom'un Başkanı Aleksey Lihaçev, Türk iş ortaklarıyla görüşmeye başladıklarını duyurdu.

Türkiye'nin Sinop Nükleer Santrali için Rusya ile görüşmeler başladığı açıklandı. Açıklama Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ni inşa eden Rosatom tarafından yapıldı.

"GÖRÜŞMELERE BAŞLADIK" 

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom Başkanı Aleksey Lihaçev projenin ayrıntılarını Türk yetkililerle görüşmeye başladıklarını söyledi:

- Türkiye Cumhurbaşkanı, 'Sinop' adını söyledi. Teknolojik ittifaklar kurulması, yatırım politikası ve geleceğin bu büyük nükleer santralini dikkate alarak Türk enerji piyasasının oluşturulması ile ilgili yaklaşımlar hakkında iş ortaklarımızla, Türk iş ortaklarımızla görüşmelere başladık" açıklamasında bulundu.

 Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da 13 Ekim’de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı görüşmenin ardından “Akkuyu çok önemli bir adım. Akkuyu'nun birinci türbininin önümüzdeki yılın ilk yarısında açılması dünyada farklı bir ses getirecektir. Sinop'la ilgili bir adım atılabilirse bu tabii çok daha farklı bir çarpan etkisi yapacaktır” ifadelerini kullanmıştı.

Sinop Nükleer Güç Santrali projesi, 2013’ün Mayıs ayında, dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan ile Japonya Başbakanı Şinzo Abe arasında sözleşme imzalandı. İnşaat 2017 yılında başlayacak, 2024’te santral üretime başlayacaktı. Ancak 2019’da Japonya ile yapılan anlaşmanın maliyet ve işin süresi nedeniyle askıya alındığı açıklandı.

# Sinop # nükleer santral # rusya # Akkuyu Nükleer Güç Santrali # Rosatom # japonya