Türk Devletleri Banka Birlikleri Konseyi kuruldu

Türk devletleri her alanda iş birliğini güçlendiren yeni adımlar atıyor. Türk Devletleri Banka Birlikleri Konseyi iş birliği anlaşması töreninde konuşan Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Alpaslan Çakar, dünyanın ekonomik merkezinin Batı'dan Doğu'ya kaydığına dikkat çekti.

Türk Devletleri bankacılık faaliyet alanında yeni bir anlaşmaya imza attı.

"EKONOMİ BATIDAN DOĞUYA KAYIYOR"

Türk Devletleri Banka Birlikleri Konseyi İşbirliği Anlaşması'nın imza töreni İstanbul'da yapıldı. Törende konuşan Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Alpaslan Çakar, dünyanın ekonomik merkezinin Batı'dan Doğu'ya kaydığına dikkat çekti:

- Türk Devletleri Teşkilatı kurumsal bir yapıda her alanda ilerliyor ve gelişiyor. Dünyamızın karşı karşıya kaldığı değişimler ve zorluklar, bölgesel iş birliği yapılarının önemini daha da artırıyor. Son yarım yüzyıldaki gelişmeler, ikili, bölgesel ve çok uluslu ilişkileri güçlü olan ülkelerin her alanda başarılı performanslar gösterdiğini ortaya koymuştur. İş birlikleri büyümeyi ve kalkınmayı desteklemekte, vatandaşlarımızın refah düzeyini artırmaktadır.

Çakar, Türk Devletleri Teşkilatı'nın kurumsal bir yapıda her alanda ilerlediğini, geliştiğini dile getirerek dünyanın karşı karşıya kaldığı değişimler ve zorlukların, bölgesel iş birliği yapılarının önemini daha da artırdığını ifade etti:

- Dünyanın ekonomik merkezi batıdan doğuya kaymaktadır. Türk Dünyası Teşkilatına üye ülkeler batı ile doğu arasında merkezde yer almaktadırlar. Yüksek büyüme ve kalkınma potansiyelleri ile hem bölgesine hem de dünya ekonomisine yüksek katma değer sağlayabileceklerdir. Bölge doğal bir enerji, transit ve lojistik merkez olma konumundadır ve bu coğrafyadaki ülkelerin birbirini tamamlayıcı rolleri bulunmaktadır. Bu roller çerçevesinde büyük bir fayda ve değer merkezi oluşturmak hepimiz için önemli kazançlar ortaya çıkaracaktır.

"ÇOK TARAFLI İŞ BİRLİĞİ GELİŞTİRİYORUZ"

 Çakar, Türk Devletleri Teşkilatı’nın çizdiği temel ekonomik prensipler ve hedefler doğrultusunda çalışacaklarını kaydetti:

- Türk dillerini konuşan devletlerin birlikleri olarak çok taraflı iş birliğinin geliştirilmesine katkı sağlama sözünü bir kez de sizlerin önünde imzalarımızla belgeye bağlıyoruz. Bugün aramızda bulunamayan Türkmenistan’ın da kısa bir süre içinde daimî üye olarak bizimle beraber olmasını bekliyoruz. Ayrıca, bugün misafir olarak bulunan Gürcistan, Kuzey Kıbrıs Bankalar Birliği ve Macaristan’ın da bizlerle birlikte olacağına inanıyoruz.

 Anlaşmanın ardından, ilk toplantısını yapan Konseyin Yönetim Kurulu Başkanlığı’na Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Çakar, Başkan Vekilliği’ne ise Azerbaycan Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Zakir Nureyev seçildi.

# türk devletleri # Türk Devletleri Teşkilatı # Azerbaycan # türkiye bankalar birliği