Türk-İş'ten çözüm için sendikalaşma vurgusu

Asgari ücret görüşmesinde ilk toplantının ardından işçi tarafından yeni açıklama geldi. Rakam tartışmasının yanlış olduğunu belirten Türk-İş, kalıcı çözümün sendikalaşma olduğunu vurguladı. Vergi konusunda da taleplerini sıralayan Türk-İş heyeti, bu konuda eylemselliğe de hazır olduğunu ifade etti.

Asgari ücret tespit komisyonunda işçiyi temsil eden Türk-İş’ten yeni açıklama geldi. Heyet örgütlenmeye dikkat çekti


Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını 7 Aralık'ta yaptı. Çalışma Bakanlığı'nın asgari ücretle ilgili kamuoyu anket araştırma sonucu ise tartışılıyor.

İlk toplantının ardından açıklama Türk-İş'ten geldi. Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, yapılması gerekenin günü fiyatları üzerinden geçim şartlarının belirlenmesi olduğunu belirtti:

- Bugün itibariyle günlük net asgari ücret sadece 183 TL seviyesindedir. Bu tutarla, işçinin ailesiyle birlikte temel ihtiyaçlarını karşılayabilmesi mümkün değildir.

Türk iş heyeti asgari ücrette rakam tartışmalarının doğru olmadığını belirten Türk iş heyeti kalıcı çözümün sendikalaşma olduğunu vurguladı:

- Ücretlerin enflasyona karşı korunması için ülkemizde sendikalaşma ve toplu sözleşme kapsamının geliştirilmesi zorunludur.

İstihdamın korunması için de örgütlenmenin önemli olduğunu belirten Pevrul Kavlak, işçilere ve işverenlere seslendi.

- İSTİHDAMIN korunmasının tek yolu sendiklaşmadır. Bunun tek ilacı budur. İşverenin tehditlerini de konuşuruz sendika olmazsa. Sendika olmadığı zaman yoksullukta buluşuruz.

Kavlak sendikalaşmanın önündeki engellerin kaldırılması için bir çalışma yaptıklarını da anlattı.

- Tahmin ediyoruym 2023 yılında Meclis’in gündemine gelecektir.

Vergi konusunda da talepleri oldu iş tarafının:

- Çalışanların bir önemli beklentisi de, vergide kalıcı bir adaletin sağlanmasıdır. Ücretli çalışanların yıl içinde yaşadıkları vergi kaybının önüne geçilmesidir. Türkiye’de ücretli çalışanlar üzerinde ağır bir vergi bulunmaktadır. Yılın başında alınan net ücret, vergi kesintileri nedeniyle ilerleyen aylarda giderek azalmaktadır. Ey7lemsellik kararını da harekete geçiririz.

Diğer yandan Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci toplantısını 14 Aralık’ta Çalışma Bakanlığı’nda yapacak.

Kaynak: Ulusal Kanal Haber Merkezi

# türk iş # sendika # Asgari ücret # vergi # asgari ücret tespit komisyonu