Varank Milli Muharip Uçak’ın görev bilgisayarını sergiledi

Milli Muharip Uçak’ta kritik bir aşamaya geçildi. Son montaj hattına taşınan Milli Muharip Uçağı’nın TÜBİTAK BİLGEM tarafından geliştirilen görev bilgisayarı Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sergilendi.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığının koordinasyonunda TUSAŞ aracılığında Milli Muharip Uçak’ta kritik bir aşamaya geçildi. Uçağın gövde parçaları nihai montaj hattına taşındı. Son montaj hattı başlangıç töreni Milli Savunma Bakanlığı, SSB ve Hava Kuvvetleri Komutanlığından yetkililerin katılımıyla TUSAŞ tesislerinde yapıldı.

Milli Muharip Uçağın TÜBİTAK BİLGEM tarafından geliştirilen görev bilgisayarı ise Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sergilendi. Komisyonda konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, görev bilgisayarında çalışan gerçek zamanlı işletim sisteminin çok çekirdekli sürümünü Türk mühendislerin geliştirdiğini vurguladı:

- 5. nesil bir savaş uçağı olacak Milli Muharip Uçağımızın görev bilgisayarını başarıyla ürettik ve zamanından önce TUSAŞ'a teslim ettik

 Varank, “Sadece savaş teknolojisine yatırım yapıyorsunuz” diyen muhalefete de yanıt verdi:

- Onlar için de Tam Otomotik Harici Defibrilatör. Yani kalp elektro-şok cihazını da komisyonumuza getirdim. ASELSAN'ın yerli bir start up ile birlikte geliştirdiği bu ürün ani kalp durmalarına müdahalede kullanılıyor. Yurtiçi, ve yurtdışında 5500 noktada hizmet veriyor.

 Bakan Varank, yapılan yatırımları da anlattı. “Sadece son bir yılda 18 yeni OSB kurduk” dedi:

- Bugün 124 OSB'mizde tahsis edilebilecek tek bir boş parsel dahi kalmadı. Yatırımcıların taleplerine yetişebilmek için 33 yeni OSB kurmak üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Sadece OSB'lerde halihazırda 4 bin 870 fabrikanın inşaatı devam ediyor.

 Mustafa Varank, cari açığın azaltılmasına yönelik büyük çaplı yatırımların desteklendiği endüstri bölgelerinin sayısının da 29’a ulaştığını kaydetti:

- Buralardaki yeni yatırımlar tamamlandığında cari açığın azaltılmasına yıllık 35 milyar dolar katkı sağlanacak.

Bakan Varank, yapılan yatırımlardan bahsederken “Bunları görmek için ABD’ye hamburger yemeye gerek yok” ifadelerine muhalefet vekilleri tepki gösterdi.

# milli muharip uçak # Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı # tübitak bilgem # Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı # tusaş