Zeytin ve zeytinyağında tarihi sezon

Türk Zeytincilik Sektörü, tarihi bir sezon yaşıyor. Türkiye, 2022-2023 sezonunda 730 bin tonluk sofralık zeytin rekoltesiyle dünya birincisi olurken, zeytinyağında 420 bin ton rekolteyle dünya ikinciliği konumuna yükseldi.

Türkiye’de zeytin ve zeytinyağı ihracatçılarının çatı kuruluşu Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Davut Er, 2022/2023 sezonunu Ulusal Kanal’a değerlendirdi. Yeni sezonda Türkiye tarihi bir rekora imza atacak. Tahminlere göre sofralık zeytin üretiminde dünya 1’inciliği, zeytinyağı üretiminde de Türkiye dünya ikincisi olacak.

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları, 31 Ekim’de sona eren 2021-2022 sezonunda zeytinyağında tarihin en yüksek ihracat rakamlarına ulaştı. Türk zeytinyağı 120'den fazla ülkeye ihracat edildi. Daha da önemlisi Türkiye ilk kez zeytinyağı ihracatının yüzde 53'ünü ambalajlı olarak sattı.

Zeytinin anavatanı Anadolu toprakları… Dünyada da en fazla sofralık zeytini tüketen Türk halkı. Ancak Türkiye’de kişi başına zeytinyağı tüketimi 20 litre seviyesinde. Yunanistan’da bu rakam 24 litre.

Devlet zeytinde kilogram başına 15 kuruş, zeytinyağında 80 kuruş destek veriyor. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Davut Er, Zeytin desteğinin 70 kuruş, zeytinyağı desteğinin ise 3 lira 50 kuruşa çıkarılmasını istedi.

# İzmir # Davut Er # ihracat # ödül # Zeytin # zeytinyağı