Merkez Bankası enflasyondaki yükselişin nedenini açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantı özetini yayımladı. Özette, enflasyonda yakın dönemde gözlenen yükselişte; güçlü negatif arz şoklarının etkili olduğu bildirildi.

Merkez Bankası, enflasyondaki yükselişin nedenini açıkladı. Enflasyonda gözlenen yükselişe; güçlü negatif arz şoklarının etkili olduğu bildirildi.

Banka Para Politikası Kurulu toplantı özetini yayımladı. Özette, uluslararası emtia fiyatlarında gözlenen artış ve jeopolitik gelişmelerin mart ayında; enerji, metal, gıda ve tarımsal emtia fiyat artışında etkili olduğu belirtildi.

Diğer taraftan, meskenlere yönelik elektrik fiyatlarında kademeli tarife limitinin arttırılması ve KDV indirimiyle görülen düşüş ile enerji enflasyonunda sınırlama görüldüğü kaydedildi.

Özet raporda, Merkez Bankası'nın fiyat istikrarını sağlama hedefine vurgu yapıldı. Enflasyonda kalıcı düşüş göstergeleri oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar, bankanın elindeki tüm araçları liralaşma stratejisinde kullanmaya devam edeceği belirtildi.

Fiyat istikrarının sağlanması, ters para ikamesinin ve döviz rezervlerindeki artışın sürmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesinin, makroekonomik istikrarı ve finansal istikrarı olumlu etkileyeceği kaydedildi. Böylelikle, yatırım, üretim ve istihdam artışının sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde devamı için uygun zemin oluşacağı kaydedildi.

# Merkez Bankası # enflasyon # üretim # kdv # enerji # finans # Fiyat istikrarı # KDV indirimi # ppk # para politikaları kurulu