Zirai don erkenci buğdayı kuruttu

Adana’da Mart ayının ortalarında arka arkaya yaşanan zirai don, buğdayları verim alınamaz hale getirdi. Bölgede buğday tarlaları, yemin bir çeşidi olan silaj olarak kullanılmak amacıyla biçiliyor ya da tekrar ekim yapmak için sürülüyor. Milyonlarca lira zarara uğrayan üreticiler ise hükümetten destek bekliyor.

Adana’da Mart ayının ortalarında arka arkaya yaşanan zirai donun buğdaya verdiği zarar gün yüzüne çıkmaya başladı.

Zirai donun ardından üretici ürünleri kurtarmak umuduyla yeniden ilaçlama ve sulama yaptı ancak istediği sonucu alamadı.

Buğdaydan verim alınamayacağı için, kimi üretici silaj yapmak üzere tarlasını biçtirdi kimisiyse tarlasını sürdü.

Bu sene erkenci buğdayın dönüm maliyeti tarla kirası ile birlikte 2700 lirayı buldu. 200 dönüm buğday eken Çiftçi Ramazan Polat’ın zararı, tarlalarını yemin bir çeşidi olan silaja vermesine rağmen 500 bin lirayı geçiyor.

Geçen sene ise buğdayın dönüm maliyeti 1300 ile 1500 lira arasındaydı. 2 katından fazla artan girdilerle baş etmeye çalışan üreticiyi bir de don vurunca, borçlar da katlandı.

Zirai donun tarım sigortası kapsamında olmayışı da üreticiyi mağdur ediyor. Ziraat Mühendisi Musa Acar, zirai donun TARSİM kapsamında olması gerektiğini ifade etti.

Üretici hükümetin güvencesini arkasında hissetmek istiyor. Geçen yıl da birçok üründen zarar eden çiftçi, üretimini yarı yarıya azalttı.

Yüz binlerce lira zararı olan üreticiler devletten destek bekliyor.

# adana # üretici # çiftçi # üretim # buğday # Tarım # ziraat # zirai don # yem