E-ticarete yeni düzenleme geliyor

Ticaret Bakanlığı, rekabeti önleyen uygulamaları ortadan kaldırmak ve tekelleşmenin önüne geçmek için e-ticaret satışlarına düzenleme getiriyor. Yeni düzenlemeyle rakipleri dışlayıcı tanıtım faaliyetlerine izin verilmeyecek. E-ticaret pazar yerleri, kendini sıralamada ön plana çıkaramayacak.

Haber: İnci Erdoğan - Kamera: Mevlüt Aydoğan

Ticaret Bakanlığı, elektronik ticaret sitelerinden yapılan satışlara düzenleme getiriyor. Düzenleme ile dijital platformların kendi lehlerine ticari koşullar dayatmasının önüne geçilecek.

Bakanlık verilerine göre, Türkiye'de 2021 yılında e-ticaret hacmi 381 milyar liraya ulaştı. Bunun yüzde 28'ini sektörün önde gelen e-ticaret pazar yerlerinde gerçekleşen satışlar oluşturdu.

e-Ticaret yapan 484 bin 347 işletmenin 472 bin 604'ü e-ticaret pazar yerlerinde faaliyet gösteriyor.

Bu işletmelerin pazar yerlerine göre dağılımına baktığınızda yüzde 74'ü yalnızca bir, yüzde 12'si 2, yüzde 6'sı 3 ve yüzde 3'ünün de yalnızca 4 pazar yerinde satış yaptığı belirlendi.

Bakanlık, rekabeti önleyen uygulamaları ortadan kaldırmak ve tekelleşmenin önüne geçmek için oluşturduğu düzenleme ile rakipleri dışlayıcı tanıtım faaliyetlerine izin verilmeyecek.

E-ticaret pazar yerleri, kendini haksız bir şekilde sıralamada ön plana çıkaramayacak ve satıcılar arasında ayrım gözetemeyecek.

E-ticaret pazar yerlerinde taklit ürün satışı ve hukuka aykırı içerikler engellenecek. satıcılar sadece bir e-ticaret pazar yerinde faaliyet göstermek zorunda bırakılamayacak.

Satıcılar kendilerine ait verileri, diğer e-ticaret pazar yerlerine taşıyabilecek.

Diğer bir düzenleme ise satıcıların e ticaret sitelerinden aldıkları ödemelerle ilgili. E-ticaret pazar yerleri, satıcılara ödeme süresini kısaltacak.

# türkiye # erdoğan # ekonomi # ticaret # haber # Pazar # ticaret bakanlığı # satıcı # pazar yeri # elektronik ticaret