Reel kesim güveni Nisan'da yükseldi

Merkez Bankası Nisan ayına ilişkin reel kesim güven endeksini açıkladı. Endeks nisanda aylık 1,2 puan arttı, 109,7 oldu. Ankete katılan iş yerleri sektörel olarak ham madde-ekipman yetersizliği, mali imkansızlıklar ve iş gücü yetersizliğine dikkat çekti.

Nisan ayına ilişkin Reel Kesim Güven Endeksi oranları açıklandı. Veriler Merkez Bankası'ndan geldi.

Endeks nisanda aylık 1,2 puan arttı, 109,7 oldu. Aynı dönemde mevsim etkisinden arındırılmış reel kesim güven endeksi ise 0,5 puan azaldı 107,7'ye geriledi.

Son üç aydaki toplam sipariş miktarı, sabit sermaye yatırım harcaması, genel gidişat ve mevcut mamul mal stokuna ilişkin değerlendirmeler endeksi artış yönünde etkiledi.

Gelecek üç aydaki üretim hacmi, mevcut toplam sipariş miktarı, toplam istihdam ve ihracat sipariş miktarına ilişkin değerlendirmeler ise endeksi azalış yönünde etkiledi.

Gelecek on iki aylık dönem sonu itibarıyla yıllık ÜFE beklentisi bir önceki aya göre 10,1 puan arttı ve yüzde 64,9'a yükseldi.

Ankete katılan işyerlerinin yüzde 47,7'si üretimlerini kısıtlayan faktör bulunmadığını belirtirken, yüzde 15,4'ü talep yetersizliğinin üretimlerini kısıtlayan en önemli faktör olduğunu belirtti. Onu sırasıyla hammadde-ekipman yetersizliği, mali imkansızlıklar, işgücü yetersizliği ve diğer faktörler izledi.

# ekonomi # Merkez Bankası # oldu # son # Gelecek # endeks # üfe # reel kesim güven endeksi