İnternette "güvenli" soygun

Sıradaki haberimiz, internetten alışveriş yapan izleyicilerimizi yakından ilgilendiriyor. Dolandırıcılar, sanal ortamda da hız kesmedi; ünlü alışveriş sitelerinin ödeme platformlarını bire bir kopyalayan dolandırıcılar, binlerce vatandaşı mağdur etti.

İnternet üzerinden yapılan dolandırıcılık işlemleri artınca, e-Ticaret siteleri ‘güvenli ödeme’ için bazı yöntemler üretmişti. Örneğin alışveriş yaptığınız anda, ödeme bir havuza düşüyor, ürünü almanız durumunda, verdiğiniz onay ile ödeme karşı tarafa geçiyor. Ancak dolandırıcılar bu tür yöntemleri de alt etmenin yolunu bulmuş durumda

Türkiye'nin en bilinen e-ticaret sitelerinin ödeme platformlarını bire bir kopyalayan dolandırıcılar binlerce vatandaşı mağdur etti.

Sahte yazılımı yapılan ödeme platformu A’dan Z’ye aynı şekilde kurgulanmış… Dolandırıcılar güvenli ödeme yöntemi ile alışveriş yaparak karşı tarafında da güvenini 
Bu yöntemin mağdurlarından biri, İstanbul'da yaşayan Bertan Şahin… “Site birebir aynıydı, hiç şüphelenmedim.” diyen Şahin, telefon almak için 7 bin 400 TL ödeme yapmış:

- Türkiye’nin en büyük e-Ticaret sitesinden bir telefon almak için karşı taraf ile anlaştım. Satıcı, Karabük’te olduğunu söyleyerek alışverişi kargo ile yapabileceğimizi söyledi. "Güvenli ödeme yöntemi ile transferi yapalım" teklifinde bulundu. Bana da çok mantıklı geldi. Bir link attı ve ödemeyi yaptım. Ancak telefon gönderilmedi. Satıcı aradığımda ise beni engelledi. Dikkatli bakınca, normal site ile kendi yazdığı sahte sitenin adında tek bir harf değişikliği var, o an bunu fark edemedim.

Bilişim uzmanları son dönemde bu tür dolandırılma olaylarının arttığına dikkat çekerek, uyarıyor:
“Alışveriş yaptığınız siteyi mutlaka inceleyin. İsmini ve uzantısını harf harf kontrol edin. Alacağınız ürünün fiyatı piyasanın altında ise şüphe edin.”

# istanbul # türkiye # internet # dolandırıcı # bin # son # siber # Sanal