Yunanistan Türkiye'nin dibine ağır silahlar yerleştirecek

Yunanistan, Türkiye karşıtı adımları için Girit üssünü genişletiyor. Borç batağındaki Atina, üs için 190 milyon Euro harcayacak.

Yunanistan, Türkiye’ye karşı silahlanmasını sürdürüyor. Avrupa ülkelerine 400 milyar borcu olan Yunanistan, deniz ve kara kuvvetlerinde yeni tesis inşası, modernizasyon ve mühimmat satın alımını öngören, 800 milyon Euro değerindeki 13 proje için düğmeye bastı.

Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Panayiotopulos, deniz kuvvetleri için 7, kara kuvvetleri için de 6 projeyle ilgili parlamento silahlanma ve sözleşme komisyonundan onay aldı. Bu çerçevede, Girit Adası’ndaki Yunan deniz üssü, 190 milyon Euro harcanarak, yeni tesisler inşa edilerek genişletilecek.

Türkiye’nin Libya ile imzaladığı deniz yetki sınır anlaşması üzerine Atina hükümeti donanmanın yarısını Girit Adası’na kaydırmayı planladı. 190 milyon Euro’luk plan tamamlandığında Girit, Atina yakınlarındaki Salamina Adası’ndan sonra ikinci büyük deniz üssü olacağı belirtiliyor. Girit’in bir ucunda Yunan, diğer ucunda da Amerikan deniz üssü bulunuyor.

Yunan parlamentosu silahlanma ve sözleşme komisyonu, “S-70 Aegean Hawk (aciın havk) tipi helikopterlerin modrenizasyonu için 160 milyon Euro, RM-70 tipi çoklu roketatar sistemlerinin modernizasyonu için 90 milyon Euro, 122 mm’lik roket sistemlerinin modernizasyonu için 90 milyon Euro, 30 bin adet 122 mm’lik tank mermisi satın alımı için 150 milyon Euro, Apache (apaçi) helikopterlerde kullanılan Hellfire (halfeyır) tipi füzelerin satın alımı için 20 milyon Euro” harcanmasına onay verdi. 2014’ten bu yana savunma harcamalarını artıran Yunanistan, 2022 yılı için de 7 milyar 246 milyon Euro ayırdı.

# abd # türkiye # yunanistan # ege # doğu akdeniz # Mavi Vatan # avrupa # nato # Adalar # Biden # bin