Türkiye - Çin ekonomik işbirliğinde Kuşak Yol vurgusu

"Türkiye-Çin Ekonomik İş Birliği Toplantısı TÜSİAD ve Çin Sanayici ve İşadamları Derneği iş birliğiyle İstanbul'da yapıldı. Toplantıda konuşan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, Çin'in Kuşak yol girişiminin Türkiye için büyük bir fırsat olduğunu söyledi. Çin Halk Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçisi Liu Şaobin, "Mevcut uluslararası konjonktürde el ele vererek iş birliği yapmalıyız." dedi.

TÜSİAD ve Çin Sanayici ve İşadamları Derneği işbirliğinde düzenlenen " Türkiye - Çin Ekonomik İşbirliği Toplantısı" İstanbul'da yapıldı.

Toplantıda, Türkiye'de yatırım yapan en büyük Çinli firmaları barındıran ÇİNSİAD ile iki ülke arasındaki potansiyel işbirliği olanakları görüşüldü.

Açılış konuşmasını yapan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, Çin'in 2013'te açıkladığı Kuşak ve Yol Girişimini başından beri yakından takip ettiklerini aktardı. Bu girişimin, Asya'yı Avrupa'ya bağlayan yolların tam merkezinde yer alan ve İpek Yolu'nun doğal bir parçası olan Türkiye'ye önemli bir fırsat sunduğunu söyledi.

Soldan sağa Aydınlık Gazetetsi Genel Yayın Yönetmei Osman Erbil, Ankara Büyükelçisi Liu Şaobin, Ulusal Kanal Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Türkkan

Soldan sağa Aydınlık Gazetesi Genel Müdürü Osman Erbil, Ankara Büyükelçisi Liu Şaobin, Ulusal Kanal Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Türkkan

Çin Halk Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçisi Liu Şaobin, Türkiye ve Çin'in ekonomik iş birliğinin önemine dikkat çekti.

- Türkiye hem uluslararası hem de bölgesel olarak önemli etkilere sahip bir ülke. Mevcut uluslararası konjonktürde el ele vererek iş birliği yapmalıyız. Çin'de iş ortamlarını daha çok iyileştireceğiz. Türkiye dahil tüm ülkelerden gelen şirketlerin Çin'de yatırım yapması, Çin pazarına girmesi sağlanacak. Türk yatırımcılar, Çin ile iş yapmaya büyük önem veriyor.

Liu, Kuşak ve Yol Girişimi kapsamında Türkiye ile Çin arasında verimli sonuçlar elde edildiğini, Orta Koridor ile Çin'den gelen malların İstanbul üzerinden Avrupa'ya ulaşacağını da vurguladı.

Türkiye - Çin ekonomik işbirliğinde Kuşak Yol vurgusu - Resim : 2



Geçen yıl Türkiye-Çin arasındaki diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 50. yılı olduğunu hatırlatan Liu, bu 50 yıllık süreçte Çin'in Türkiye'nin ikinci büyük ticaret ortağı haline geldiğini kaydetti.

- Çin artık türkiye'nin ikinci büyük ticaret ortağıdır. 2021'de ikili ticaret hacmi 35,9 milyar dolar oldu. iki ülkenin stratejik iş birliği giderek derinleşiyor. İki ülkenin yeni gelişen piyasa ekonomisinde yapacağı iş birliği sadece iki ülkenin faydasına değil aynı zamanda hem dünya ülkelerinin hem de bölge ülkelerinin yararına olacak.

Toplantıda 5-10 Kasım'da düzenlenmesi planlanan 5. Çin Uluslararası İthalat Fuarı'nın tanıtımı da yapıldı. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping tarafından planlanan fuar "BİRLİKTE GELECEĞİ PAYLAŞALIM" sloganıyla öne çıkıyor.

Fuarda Dünya'nın en çok gelişen pazarı Çin'i Türkiye'nin de dahil olduğu küresel bir fırsata dönüştürmeyi, Çin ile Türkiye ve diğer pazarlar arasındaki bağlantının sağlanması hedefleniyor.

5. Çin Uluslararası İthalat Fuarı, dünya çapında 120'den fazla ülke ve bölgede yaklaşık 3000 katılımcıyla düzenleniyor.

Türkiye - Çin ekonomik işbirliğinde Kuşak Yol vurgusu - Resim : 3
# istanbul # ankara # türkiye # çin # türk # avrupa # oldu # dolar # dünya # iş birliği # Ulusal # aydınlık # tüsiad # kuşak yol # ekonom # çinsiad