Vatan Partisi'nden BDDK kararına tepki

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Liralaşma stratejisi kapsamında yeni bir karar aldı. Döviz varlığı 15 milyon TL’yi aşan şirketler kredi kullanamayacak. Döviz varlığı 15 milyon TL’yi aşmayan şirketler ise sınırı aşmama sözü vererek TL kredisi kullanabilecek. BDDK kararını değerlendiren Vatan Partisi Ekonomi Politikaları Bürosu Başkanı Hakan Topkurulu, "gerçek Çözüm kontrollü kambiyo." dedi.

Hükümet Dolar karşısında Türk Lirasını güçlendirme adımlarına bir yenisini daha ekledi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumui Şirketlerin bankalardan TL kredi kullanımına sınırlama getirdi. Döviz varlığı 15 milyon TL’yi aşan veya cirosu ile aktif büyüklüğünün yüzde 10’undan fazla dövizi olan şirketler kredi kullanamayacak.

15 milyon TL’yi aşmayan şirketler ise sınırı aşmama sözü vererek TL kredisi kullanabilecek. Ekonomistler bu düzenlemeyi “bir nevi sermaye kontrolü” olarak değerlendirdi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, kredilerin amacından farklı yerlerde kullanıldığına dikkat çekerek buna izin vermeyeceklerine işaret etmişti.

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu da şirketleri düşük faizli kredi çekip döviz almamaları konusunda uyarıda bulunmuştu.

Kapsama girecek şirketlerin varlıklarına ilişkin herhangi bir sınırlama ise söz konusu değil. Düzenleme yüzde 10 yabancı para nakdi varlık bulundurma sınırını aşan firmaların sadece TL kredilere erişimine ilişkin. Yabancı para kredi kullanımına yönelik bir engel bulunmuyor.

Vatan Partisi Ekonomi Siyasetleri Bürosu Başkanı Hakan Topkurulu, BDDK’nın aldığı kararı değerlendirdi.


KARAR KAOS ORTAMI YARATILMA KOŞULLARI BESLENMEKTEDİR

Dövize olan talebi kesmek için yapılan düzenlemelerle cari açığı önlemede başarılı olunamaması, dövize olan talebin de önünü kesemedi. Gündeme yine uygulama zorlukları ve bir kısım haksızlıklara da neden olacak mevzuat karmaşasını da tetikleyecek yeni uygulamalar geldi. Kamuoyunda ise “bu uygulamalar sermaye kontrollerine gidiyor” dedikoduları yayılmakta, toplumun kafası karıştırılarak kaos ortamı yaratılma koşulları beslenmektedir.



 ÇÖZÜM: KONTROLLÜ KAMBİYO

Topkurulu, çözümün ise başta kontrollü kambiyo rejimine geçmek olduğunu söyledi. Köklü çözüm önerilerini sıraladı.

1- Kontrollü kambiyo rejimine geçilmelidir.
2- Kontrollü kambiyo rejimi kapsamında bankalarda uygulanacak yabancı para işlemlerindeki kurlar her gün Merkez Bankası ve kamu bankaları tarafından belirlenmelidir.
3- Kur sisteminde katlı kur uygulaması yapılmalı, enflasyonu doğrudan ilgilendiren temel mal ithalatlarında, doğal gaz için uygulandığı şekilde Merkez Bankası tarafından temin edilen döviz kullanılmalıdır. Özellikle akaryakıt ithalatı kamulaştırılmalı, enerji sektöründeki özel şirketler, yakın kamu takibine geçmelidir.
4- Sermaye hareketleri kontrol altına alınmalı, ithalat ve ihracat dövizleri serbestçe transfer edilmeli ancak özellikle “ sıcak para” kapsamında adlandırılan, para piyasalarında serbestçe dolaşan paraların giriş ve çıkışları izne tabi olmalıdır.
5- TL konvertibilitesi kaldırılmalıdır.
6- Tasarruf için açılan döviz hesapları kaldırılmalı, buradaki tutarlar Türk lirasına çevrilmelidir. Ticari olarak; ithalat, ihracat ve yatırım nedenleriyle yabancı para hesapları açılabilmelidir.
7- Cari açığı kapatma ve istihdam hedefli olarak ithalatımızda en önemli paya sahip mallarda yatırım, zaman geçirilmeden kamu eli ile başlatılmalıdır. Bunlar: Enerji, petrokimya ve yassı demir çelik yatırımları.

# vatan partisi # ekonomi # türk # ihracat # Kamu # BDDK # dolar # sıcak # karar # enerji # TL # Partisi