Asgari ücrette beklenen toplantı tarihi netleşti

Milyonlarca çalışanın merakla beklediği asgari ücrete ek zam konusunda görüşme tarihi belli oldu. İşçi, işveren ve hükümet temsilcileri 29 Haziran Çarşamba günü Çalışma Bakanlığı'nda bir araya gelecek. Tarafların uzlaşması sonucunda beklenen zam artışını Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan İspanya dönüşü açıklayacak.

Asgari ücrette toplantı tarihi belli oldu, gözler 29 Haziran'a çevrildi.

Milyonlarca çalışan asgari ücrete yapılacak ek zammı bekliyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada ek zammın bu hafta sonuna kadar belirleneceğini söyledi.

Erdoğan'ın bu açıklamasının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Türk-İş ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu TİSK başkanları ile telefonda görüştü.

Telefon görüşmesinde tarafların bir araya gelme tarihi netleşti. İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu 29 Haziran'da buluşacak. Görüşme Çalışma Bakanlığı'nın ev sahipliğinde yapılacak.

Çalışmaların, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 30 Haziran NATO Liderler Zirvesi dönüşüne kadar tamamlanması hedefleniyor. Erdoğan'ın döner dönmez Çalışma Bakanı'ndan son bilgiyi alıp anlaşmanın sağlanması halinde uzlaşılan rakamı kamuoyuna duyurması bekleniyor.

Peki, asgari ücrette artış için hangi başlıklar masada? Şu anda asgari ücret net 4 bin 253 lira. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti ise bir işçi için 5 bin 879 lira 70 kuruş düzeyinde.

Ulusal Kanal'ın edindiği bilgilere göre, asgari ücrete enflasyon farkının verilmesi gündemde. 6 aylık enflasyon beklentisi de yüzde 40,75 olmuştu. Enflasyon farkı hesabıyla yeni asgari ücretin 5 bin liranın üzerinde olması bekleniyor.

Öte yandan diğer bir formül ise işverenlerle ilgili. Asgari ücretin üzerinde işverene bir sigorta maliyeti var, o da 879 lira. Formüller arasında asgari ücretin sigorta priminin işverene yansıtılmaması da yer alıyor. Bu hesaba göre de yeni asgari ücret yine 5 bin liranın üzerine çıkıyor.

# türkiye # erdoğan # bakanlar kurulu # ekonomi # cumhurbaşkanı # hükümet # enflasyon # Asgari ücret # Ulusal # işçi # recep tayyip erdoğan # bin # son # işveren # Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin # asgari ücret ne kadar # Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu # TİSK # asgari ücret zammı ne zaman