İsveç ve Finlandiya'dan Türkiye karşıtı açıklamalar

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, terör faaliyeti olduğu yönünde delil olmadıkça hiçbir iadeye razı olmayacaklarını açıkladı. Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto da “YPG ve FETÖ terörist olarak tanımlanmıyor. Metinde bu yok. Biz Finlandiya olarak, YPG’ye ve kontrol ettiği bölgelere insani yardım yapmaya devam edeceğiz” dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın İsveç ve Finlandiya’ya NATO üyeliğinin yolunu açmasının ardından iki ülke yetkililerinden açıklamalar geldi.

İsveç’in Türkiye ile muhtıra imzalaması ülke kamuoyunda tepkilere neden oldu. Eleştiriler üzerine İsveç gazetesi Aftonbladet’e açıklama yapan İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, “ Terör faaliyeti olduğu yönünde delil olmadıkça hiçbir iadeye razı olmayacağız" dedi.

Linde, İsveç radyosuna yaptığı açıklamada da "İnsanların sahip olduğu demokratik hakları değiştirmeyeceğiz ama terör faaliyetlerinin farklı kısımlarını suça konu etmede belirgin sertleştirmelere gidilecek" ifadelerini kullandı. Linde, İsveç'in teröristlerin sığındığı bir ülke olmaması gerektiğini söyledi.

Türkiye, İsveç’ten 10 FETÖ’cü ve 11 PKK’lıyı Finlandiya’dan da 6 PKK’lı ve 6 FETÖ’cünün iadesini istiyor. Bu konuda değerlendirmeler yapan Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto, mahkemeler karar verdiği için bu davaları tekrar ele almak için bir sebep göremiyorum" dedi. Finlandiya Cumhurbaşkanı Ne FETÖ'yü ne de YPG'yi terör örgütü olarak gördüklerini söyledi:

- Türkiye’ye suçlu iadesi politikamız değişmedi. Bizim terörist olduğuna karar vermediğimiz kimse iade edilmeyecek. YPG ve FETÖ terörist olarak tanımlanmıyor. Metinde bu yok. Biz Finlandiya olarak, YPG’ye ve kontrol ettiği bölgelere insani yardım yapmaya devam edeceğiz.
# türkiye # fetö # erdoğan # pkk # terör # cumhurbaşkanı # isveç # nato # karar # finlandiya # Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto