Erdoğan ile Bıden'ın görüşmesinin ayrıntıları belli oldu: Dikkat çeken o detay

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İspanya’nın Başkenti Madrid’de ABD Başkanı Biden ile görüştü. Görüşmede, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği, Rusya’nın Ukrayna harekatı ve ABD’den alınacak F-16’lar gündeme geldi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İspanya’nın Başkenti Madrid’de yapılan NATO Zirvesi kapsamında ABD Başkanı Joe Biden ile bir araya geldi.

Erdoğan, görüşmesinin başında kısa bir açıklama yaptı. Türkiye’nin Rusya- Ukrayna konusunda denge politikası yürüttüğünü söyledi. Ortaya çıkan tahıl krizini diplomasi yoluyla çözme gayretinde olduklarını belirtti.

ABD Başkanı Biden ise, Türkiye'nin tahıl konusundaki çabaları ve İsveç ile Finlandiya'nın NATO üyeliğine izin verilmesi dolayısıyla da Erdoğan'a teşekkür etti. "Harika bir iş yapıyorsunuz.” ifadelerini kullandı.

İki lider, daha sonra basına kapalı olarak 1 saati aşkın görüştü. Görüşmeye, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve MİT Başkanı Hakan Fidan da katıldı.

Görüşmeye ilişkin açıklama ise Beyaz Saray’dan geldi. Açıklamaya göre, Biden, Türkiye'nin, Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılımının önünü açmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Rusya'nın Ukrayna operasyonu konusunda ise liderler, tahıl ve enerji krizini ele aldı. Kiev'e desteğin sürdürülmesini kararlaştırdı.

Erdoğan - Biden görüşmesinde, ABD'den F-16 alımı, Ege’de adalara askeri yığınak ve PKK/YPG'nin Suriye'nin kuzeyindeki faaliyetleri de gündeme geldi. Beyaz Saray’ın açıklamasında, "Liderler, Ege ve Suriye'de istikrarın korunması konusunda, yapıcı ikili ilişkilerin ve hükümetler arası yakın iletişimin sürdürülmesine vurgu yaptı." İfadeleri kullanıldı.


Açıklamada ayrıca, Biden'ın Erdoğan'a F-16 satışının kongreden geçmesi için çalışacağını söylediği de ifade edildi.
Görüşme sürerken ABD Savunma Bakanlığı’ndan da Washington’un, Türkiye'nin F-16 modernizasyonunu desteklediğine dair açıklama yapıldı.

# abd # türkiye # rusya # Ukrayna # erdoğan # pkk # İspanya # f-16 # isveç # nato # madrid # cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan # NATO Zirvesi # ABD Başkanı Joe Biden # ABD Başkanı Biden # finlandiya