Milyonlarca çalışan ve emeklinin gözü ek göstergede

Ek gösterge ile öğrenci affı düzenlemesini de içeren kanun teklifinin 34 maddesi, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Komisyonda kabul edilen önergeyle 2 bin 500 lira olan en düşük emekli aylığı 3 bin 500 liraya çıkarılacak. Teklifle ilişiği kesilen ve kayıt yaptıramamış olan yükseköğretim öğrencilerine de af çıkacak.

Milyonlarca kamu çalışanı ve kamu emeklisinin merakla beklediği teklifin Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşmeleri sürüyor.

Ek gösterge ile öğrenci affı düzenlemesini içeren teklifin görüşmelerinde önerge verildi. Kabul edilen önergeyle 2 bin 500 lira olan en düşük emekli aylığı 3 bin 500 liraya çıkarılacak. Ek gösterge artışları 15 Ocak 2023 tarihinden itibaren emekli aylıklarına yansıtılacak.

Komisyonda 57 maddelik teklifin 34 maddesi kabul edildi. Teklif ile bütün memurlara ilave olarak 600 ek gösterge verilecek. Öğretmen, polis, uzman çavuş ve din görevlilerinin ek göstergeleri 3600’e yükseltilecek. Bekçi, müftü, istatistikçi gibi sınıflarda da ek göstergeler 3600 olacak.

Milletvekillerinin ek göstergesi de 9000’e yükseltilecek. Genel müdür yardımcılarının ek göstergeleri 3600’den 4400’e, şube müdürü ve ilçe müdürlerinin ek göstergeleri de 2200’den 3000’e çıkarılacak. Araştırma görevlisi, doçentler ve profesörlerin ek göstergeleri de artacak.

Ek gösterge gruplarını değiştirme veya gruplardaki ek göstergeleri yeniden belirleme konusunda Cumhurbaşkanına yetki verilecek.

Teklifle Yükseköğretim öğrencilerine af gelecek. Öğrenim görmekteyken ilişiği kesilenler ile kayıt hakkı elde ettiği halde kayıt yaptıramamış öğrenciler, öğrenimlerine devam edebilecek.

Terör suçu ile kasten öldürme, işkence, eziyet, cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı, uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti suçlarından mahkum olanlar aftan yararlanamayacak. Terör örgütlerine üye olan, bağlantısı olan veya bunlarla irtibatı nedeniyle ilişiği kesilenler hariç tutulacak.

# polis # uyuşturucu # terör # meclis # emekli # zam # öğretmen # enflasyon # asker # Kamu # Asgari ücret # çalışan # maaş # komisyon # uzman çavuş # ek gösterge # ekonom