İnternette emlak fiyatlarına düzenleme

Konut satışında manipülasyonların önüne geçmek amacıyla internetteki emlak fiyatlarında düzenlemeye gidildi. Gelir İdaresi Başkanlığı, internetteki ilanlarda yer alan fiyat ile tapudaki satış fiyatını karşılaştırarak, usulsüzlük yaptığı tespit edilen satıcı ve emlakçılara cezai yaptırım uygulayacak.

Gelir İdaresi Başkanlığı’nca yayınlanan düzenleme ile internetteki emlak ilanlarında yeni dönem başladı.

Düzenlemeyle, sosyal medya başta olmak üzere, internet siteleri üzerinden yapılacak taşınır, taşınmaz ile mal ve hizmetlerin alınması, satılması veya kiralanması işlemleri, artık Gelir İdaresi Başkanlığına aylık olarak bildirilecek.

Örneğin, bir gayrimenkulü 5 milyon liraya internet üzerinden sattınız, fakat vergi ve harçların çok çıkması sebebiyle fiyatını 2 milyon lira olarak gösterdiniz. İlana koyduğunuz site, satışın 5 milyondan olduğunu, aynı şekilde tapu da satışın 2 milyon lira olarak tescil edildiğini Gelir İdaresi’ne bildiricek. İdare, aradaki fark kadar alıcı ve satıcıya harç matrah farkı çıkaracak ve vergi cezası tahsilini yapacak. Aynı şekilde bu satışa aracılık eden emlakçı varsa ve faturasını kesmediyse ona da para ceza uygulanacak.

Uygulamayla, sahte ilanlarla emlak piyasalarını manipüle ederek konut fiyatlarını yükselten fırsatçıların önüne geçilmesi hedefleniyor.

Duzenlenmenin yayınlamasının ardından emlak sitelerinde yer alan ilanların bir çoğunun yayından kaldırılması dikkat çekti.

# Konut # internet # emlak # medya # harç # gayrimenkul # aylık # gelir idaresi başkanlığı # vergi cezası # sahte ilan