Ulusal Süt Konseyi tavsiye satış fiyatını açıkladı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği, üreticilerin zamlı süt fiyatı eline geçmeden yeme gelen zamlarla hayal kırıklığı yaşadığını açıkladı. Yem-süt paritesinin 1 buçuk bandının altında seyrettiği belirtildiği açıklamada yem fiyatlarının kontrol altına alınması için çağrı yapıldı. Açıklamada tarımsal girdi maliyetlerinin düşürülmesi de istendi.

Ulusal Süt Konseyi,15 Mayıs 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatını brüt 7,50 TL/litre olarak belirledi.


Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Haziran ayı üretici-market fiyatları, Haziran ayı girdi fiyatları ve süt sektörüyle ilgili açıklama yaptı. Açıklamada yeme gelen zamlarla süt üreticisinin eline ortalama 7 lira geçtiği belirtildi.


Bazı yerlerde bu fiyatın da altına çiğ süt satılıyor. Üreticilerimiz zamlı süt fiyatı daha eline geçmeden, yeme gelen zamlarla hayal kırıklığını yaşadı. Bir kilo yemin fiyatı bazı yerlerde 8 liraya kadar dayandı. Parite ise 1 buçuğun çok altında seyrediyor.
Açıklamayı yapan TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, süt sektöründe çözüme işaret etti:

- Yem fiyat artışlarını kontrol altına alalım. Ya çiğ süt fiyatında artış sağlayalım ya da yem fiyatlarını indirecek tedbirler alalım. Pariteyi 1 buçuk bandına oturtalım. Süt teşvik primini 1 lira seviyelerine çıkaralım


Bayraktar, tarımsal girdi fiyatlarındaki artışa da dikkat çekti. Girdi fiyatlarının düşürülmesini istedi:

- Haziran ayında, Mayıs ayına göre gübre fiyatları üre gübresi hariç artış gösterdi. Mazot fiyatı aylık olarak yüzde 24,8, son bir yıla göre ise yüzde 276,2 oranında arttı. Elektrik fiyatları son bir yılda yüzde 129,4, zirai ilaç fiyatları ise yüzde 89,2 ile artış gösterdi.


TZOB Genel Başkanı aksi takdirde hayvancılığın ve gıda güvenliğinin tehlikeye gireceğini işaret etti. Üreticilerin sadece girdi fiyatlarıyla değil, doğal afetlerle de karşı karşıya olduklarını söyleyen Bayraktar, hükümete seslendi:


- İnsanların bu hayat pahalılığında yerinde kalmaktan, üretmekten başka çareleri de yok. Yetkililerden bu sorunu nasıl çözeceklerine yönelik stratejik, somut adımlar bekliyoruz. Bu ülkeye yapılacak en öncelikli ve büyük yatırım, daha çok kaynağın bu alana aktarılmasıdır.
# türkiye # açıklama # elektrik # üretici # enflasyon # artış # Ulusal # son # ziraat # süt # kilo # aylık # ekonom # Ulusal Süt Konseyi