Merkez Bankası faizi sabit tuttu

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı. Faiz yılın ilk 6 ayında olduğu gibi beklentiler doğrultusunda yüzde 14'te sabit bırakıldı. Karar metninde, eksi büyüme ihtimaline dikkat çekildi. Önümüzdeki döneme ilişkin küresel büyüme tahminlerinin aşağı yönlü devam edeceği ve eksi büyüme ihtimalinin artacağı belirtildi. Öte yandan Avrupa Merkez Bankası da 11 yıl sonra faiz artışına gitti. Politika faizi 50 baz puan artırılarak yüzde 0,50 oldu.

Para politikası Kurulu toplandı, beklenen faiz kararı açıklandı. Merkez Bankası yılın ilk 6 ayında olduğu gibi faizi yüzde 14'te sabit bıraktı.

Karar metninde, jeopolitik risklerin olumsuz yönde etkisini sürdürmeye devam ettiği vurgulandı. Önümüzdeki döneme ilişkin küresel büyüme tahminlerinin aşağı yönlü devam edeceği ve eksi büyüme ihtimalinin artacağı belirtildi.

Enflasyonla mücadele vurgusu yapılan metinde, "Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda enflasyonda kalıcı bir şekilde düşene kadar elindeki tüm araçları liralaşma stratejisinde kullanacaktır." denildi.

Öte yandan Avrupa Merkez Bankası da faiz artışına gitti. Politika faizi 50 baz puan artırarak yüzde 0,50 seviyesine çıkarıldı.

Bu kararla birlikte Avrupa Merkez Bankası 11 yıl sonra faiz artırmış oldu.

Bankanın daha önce yaptığı açıklamada temmuzda politika faizini büyük olasılıkla 25 baz puan artırılacağı açıklamıştı. Daha büyük bir faiz artışının eylülde tartışılacağı belirtilmişti. Ancak enflasyondaki sert yükselişin sürmesi, bankanın 50 baz puanlık artışına gitmesine neden oldu.

# faiz # Merkez Bankası # enflasyon # avrupa # mücadele # ilk # politika faizi # avrupa merkez bankası