MGK'dan Yunanistan'a mesaj var

Milli Güvenlik Kurulu 2 aylık aranın ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında önemli başlıklarla toplandı. Toplantı sonrası 7 maddelik bildiri yayınlandı. “Yunanistan’ın karasuyu ve hava sahası ihlallerini artırarak devam ettirmesinin kabul edilemez” olduğu vurgulandı.

Milli Güvenlik Kurulu, Tahran'da yapılan 3'lü Astana Zirvesi sonrası önemli gündem başlıklarıyla toplandı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında 2 aylık aranın ardından toplanan MGK toplantısı, yaklaşık 3 saat 10 dakika sürdü. Toplantı sonrası 7 maddelik bildiri yayınlandı.

MGK'nın gündemindeki en önemli başlıklardan biri Yunanistan oldu. “Yunanistan’ın karasuyu ve hava sahası ihlallerini artırarak devam ettirmesinin kabul edilemez” olduğu vurgulandı.

- Uluslararası hukuku hiçe sayarak iyi komşuluk ve müttefiklik ilişkilerinin hilafındaki tutumunu ısrarla sürdüren Yunanistan’ın, kışkırtıcı eylemlerine ilave olarak karasuyu ve hava sahası ihlallerini artırarak devam ettirmesinin kabul edilemez olduğu ifade edilmiştir. Yunanistan yönetimine ayrıca; düzensiz göçmenlerin hayatlarını tehlikeye atan, insan hakları ve insancıl hukuka aykırı faaliyetlerine bir kez daha son verme çağrısında bulunulmuştur.


MGK'nın önemli gündem maddelerinden biri de terörle mücadeleydi. Yurt içinde ve yurt dışında azim, kararlılık ve başarıyla icra edilen operasyonlar hakkında kurula bilgi sunuldu ve ilave tedbirler görüşüldü.

Ayrıca, NATO'ya terörle mücadelede Türkiye'ye destek çağrısı yapıldı.

- Madrid’de gerçekleştirilen NATO Liderler Zirvesi ve neticeleri tüm detayları ile ele alınmış; Türkiye’nin yetmiş yıldır mensubu olduğu ittifaktaki yükümlülüklerini eksiksiz bir şekilde ve samimiyetle yerine getirdiği hatırlatılarak, aynı yaklaşımı ittifakın diğer üyelerinden de beklediği vurgulanmıştır. Bu kapsamda müttefiklerimiz, FETÖ ve tüm isimlendirmeleriyle birlikte PKK/KCK-PYD/YPG ile mücadelede Türkiye’nin yanında yer almaya ve destek vermeye davet edilmiştir.

Bildiride Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin egemen eşitlik ve eşit uluslararası statü temelinde iki devletli çözüm vizyonuna güçlü destek beyan edildi.

Derinleşen küresel ekonomik krizin, genişleyen siyasi ve sosyal etkileri tüm boyutlarıyla değerlendirildi. Türkiye'nin gelecekte ortaya çıkması muhtemel tehditlere karşı her alanda güçlendirilmesi için alınması gereken tedbirler gözden geçirildi.

# abd # türkiye # rusya # Ukrayna # yunanistan # erdoğan # pkk # terör # milli # türk # Mavi Vatan # nato # Uluslararası # Temmuz # tahran # son # MGK